Početna » СУТРА СЛАВИМО ДВА ВЕЛИKА СВЕТИТЕЉА И ЦРВЕНО ЈЕ СЛОВО! На дупли празник је једна ствар СТРОГО ЗАБРАЊЕНА

СУТРА СЛАВИМО ДВА ВЕЛИKА СВЕТИТЕЉА И ЦРВЕНО ЈЕ СЛОВО! На дупли празник је једна ствар СТРОГО ЗАБРАЊЕНА

Сутра, 31. октобра 2023. Српска православна црква обележава дан посвећен великим светитељима

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници сутра славе Светог Луку. За име овог свеца везују се многа лепа и занимљива народна веровања.Верује се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Због овога се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Његове мошти се чувају у Цариграду, док се његово стопало налази у цркви Рождества Пресвете Богородице у Манастиру Kосијерево у селу Петровићи.

Писац једног од Хрстових јеванђеља живео је у 1. веку. Сматра се да је Јеванђеље по Луки – треће јеванђеље у Новом завету написао око 60. године. Или тако бар мисле верници.

Модерни тумачи Библије не верују да је Лука аутор јеванђеља, за које већина сматра је написано најраније између 80. и 90. године нове ере.

Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Свети Лука је заштитник лекарске професије и многих болница.

У Србији ових дана концима опасују торове да вукови не даве стоку. Позната је изрека: „Иде Лука, ето вука“. Са друге стране, и зима је ту, куца на врата. Kаже се: „Свети Лука, снег до кука“. Зато се ваља што пре припремити.

У 4. веку нарочито се прочуло место где су почивале часне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Посебно исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Kонстанције је послао управника Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, у Цариград, што је и било учињено веома свечано.

Међутим, црква сутра обележава још једног свеца, истина много новијег датума. Свети Петар Цетињски живео је крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори.

Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе. Црква памти, а народ посебно слави, његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених прелема у Црној Гори.

Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру. Иако представници две различите епохе и Лука и Петар својим делима задужили су православље. Зато је и црвеним словом обележен празник у православном календару и не ваља се бавити тешким пословима.

Сутра никако не би требало да будете преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима!

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept