Početna » СУТРА СЛАВИМО СВЕЦА KОЈИ СЕ СМАТРА НАЈВЕЋИМ ОЦЕМ ПРАВОСЛАВЉА: Верује се да верници 1 ствар НИKАKО не треба да раде

СУТРА СЛАВИМО СВЕЦА KОЈИ СЕ СМАТРА НАЈВЕЋИМ ОЦЕМ ПРАВОСЛАВЉА: Верује се да верници 1 ствар НИKАKО не треба да раде

Максим је заједно са Евтихијем тврдио да је у Христосу једна природа, али да он има више воља и да се не сме ограничавати само на једну

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква сутра обележава Светог преподобног Максима исповедника, свеца који се сматра највећим оцем православља. Пун ревности за Господа Христа, свети мученик Максим виде једном где се идолопоклоници не само клањају идолима, него и друге приморавају да то чине.
Максим је заједно са Евтихијем тврдио да је у Христосу једна природа, али да он има више воља и да се не сме ограничавати само на једну. Због ове тврдње кнежеви су наредили да му се одсече језик и да се отера из Цариграда, односно да се утамничи у другом граду. Од тада он се стаде молити Богу да прекрати гоњење на хришћане. И многе незнабошце он сам крсти.

“ Kо види у срцу своме траг мржње према ма ком човеку за ма какву погрешку, потпуно је туђ љубави према Богу. Јер љубав према Богу никако не трпи мржњу према човеку“, говорио је Свети Максим.

Једном приликом када незнабошци стадоше усрдно приносити својим боговима на жртву не само животиње него и људе, свети мученик, не подносећи такав призор, зађе међу идолопоклонике, јавно их изобличи и њихове идоле назва обичним дрветом и каменом, јер су немоћни да и себи самима помогну.

Тада га незнабошци дохватише, и најпре на силне муке ставише, па најзад камењем затрпаше. Тако је скончао свети мученик, 250. године, за царовања Декија – једног од најсвирепијих гонитеља хришћана који је царовао од 249 до 251 године.

Верници сутра треба да запале свећу за све мученике и страдале, а никако се не ваља ушивати одећа.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept