Početna » СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА, ЂАЦИ ТРЕБА ДА УРАДЕ ЈЕДНУ СТВАР ДА БОЉЕ ПАМТЕ ГРАДИВО

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА, ЂАЦИ ТРЕБА ДА УРАДЕ ЈЕДНУ СТВАР ДА БОЉЕ ПАМТЕ ГРАДИВО

Сутра славимо Светог Григорија Богослова познатог као великог заштитника мудрих и учених људи

од Паланка данас
0 Коментар

Наши стари кажу да би сутра сваки ђак требало да понови градиво које га мучи, а након тога да се помоли Светом Григорију Богослову, јер се овај светитељ сматра заштитником мудрих и учених људи.Верује се да ће тако научено градиво бити заувек запамћено, па ни добра оцена неће изостати.

Kо је био Свети Григорије?

Рођен у Назианзу од оца Јелина и мајке хришћанке. Пре крштења учио се у Атини заједно са Василијем Великим и Јулијаном Одступником.

Често је он прорицао Јулијану да ће бити одступник од вере и гонитељ цркве, што се и збило. На Григорија је нарочито много утицала добра му мајка Нона. Kада заврши своје учење, Григорије се крсти. Свети Василије рукоположио га је за епископа сасимског, а цар Теодосије Велики ускоро га позове на упражњени престо архиепископа цариградског.

Саставио је многобројна дела, од којих су му најславнија она из Богословља, због чега је и назван Богословом. Нарочито је знаменито по дубини његово дело Беседе о Светој Тројици. Још је писао против јеретика Македонија, који је криво учио о Духу Светоме (као да је Дух створење Божје), и против Аполинарија, који је криво учио, као да Христос није имао човечје душе, него да му је божанство било место душе.

Наручи пре свих и чека те модел са двоструко већом меморијом по цени основног модела.

Писао је такође и против цара Јулијана Одступника, свог некадашњег школског друга.

Kада на Сабору 381. године, наста расправа око његовог избора за архиепископа, он се повуче сам, изјавивши: „Не могу нас лишити Бога они који нас лишавају престола“. Затим напусти Цариград, оде у Назијанз, и тамо је живео до смрти у повучености, молитви и писању корисних књига.

Иако је целог живота био слабог здравља, ипак је доживео осамдесету годину.Мошти су му касније пренете у Рим, а глава му се налази у Успенском собору у Москви. Био је и остао велико и дивно светло цркве православне, како по кротости и чистоти карактера тако и по ненадмашној дубини ума.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept