Početna » СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКИ ПРАЗНИК, А 1 СТВАР НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА ПРЕКРШИТЕ: Обичај је ЈАКО СТРОГ и ВЕРНИЦИ морају да..

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКИ ПРАЗНИК, А 1 СТВАР НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА ПРЕКРШИТЕ: Обичај је ЈАКО СТРОГ и ВЕРНИЦИ морају да..

СПЦ и верници широм планете сутра обележавају празник посвећен Светом Киру и Јовану, хришћанским светитељима које побожни памте као чудотворце

од Паланка данас
0 Коментар

.

СПЦ и верници широм планете сутра обележавају празник посвећен Светом Киру и Јовану, хришћанским светитељима које побожни памте као чудотворцеНису били браћа по крви, али су били браћа по духу. Кир је најпре живео у Александрији и као лекар лечио људе и лековима а и молитвом. Пошто је тврдио да болести нападају људе највише због грехова, он је увек упућивао болеснике на покајањем и молитву да би тако повратили и телу здравље.

Када је настало Диоклецијаново (284 – 305) гоњење хришћана, Кир се удаљио у Арабију где је примио монашки чин. Али као што је био чувен у Александрији, тако се прочуо и у Арабији, па су људи и ту долазили њему за помоћ. Чувши за Кира, Јован, тада римски официр у Едеси, дошао је у Арабију да га види. Видевши се, они су заволели један другог као брат брата, те су остали заједно да се подвизавају.

У то време мучена је Атанасија хришћанка, са три кћери у граду Канопу. Када су чули за ово Кир и Јован су дошли у Каноп да храбре мајку и ћерке, да не отпадну од вере. И заиста, благодарећи саветима ових светитеља, Атанасија је претрпела сва мучења и са ћеркама је погубљена због вере у Исуса Христа.

Ћерке Атанасијине звале су се: света Теоктиста од петнаест година, Теодотија од тринаест година и Евдокија од једанаест година. Тада су мучитељи ухватили Кира и Јована па их, после мука и тамновања, мачем посекоше, 311. године. Њихова тела су сахрањена у цркви апостола и јеванђелисте Марка.

Чудотворци

Хришћани верују да су многобројна чуда учинили ови мученици и за време живота и после смрти. Њихове мошти пренесене су за у време владавине цара Аркадија у Рим. Пренос њихових моштију из Канопоса у Манутин празнује се 28. јуна (11. јула). Свети Кирил, патријарх александријски, молио се Богу, да уништи многобоштво у месту Манутину, где се налазио идолски храм.

У хришћанској традицији помиње се и да се тада јавио патријарху анђео Божји и рекао му, да ће Манутин бити очишћен од многобоштва, ако он пренесе на то место мошти светог Кира и Јована. Патријарх је то одмах и учинио: пренео мошти мученика у Манутин и саградио тамо цркву у име светих Кира и Јована.

Хришћани верују да су се од моштију ових мученика исцели од шкрофула Амоније, син александријског градоначелника Јулијана; неки Теодор од слепила; Исидор од Мајума излечио се од труљења црне џигерице; жена Теодора од отрованости; неки Евгеније од водене болести, као и многи други од других болести и мука. Њихове мошти пренете су из Канопоса у Манутин 412. године.

Српска православна црква слави их 31. јануара и 28. јуна по црквеном, а 13. фебруара и 11. јула по грегоријанском календару.

У неким крајевима Србије, ови светитељи славе се искључиво као велики чудотворци и видари. Људи их нарочито призивају у помоћ када имају проблема са несаницом, као и при освећењу воде и хране.

Верује се да ће они, како од духовног, тако и од телесног отрова, заштитити све који им се данас помоле. Зато ће породице данас, у многим крајевима, пре ручка запалити свећу и помолити се Светом Киру и Јовану чак иако им није слава. Легенда каже да то доноси здравље и срећу целој породици.

– Чудеса светих Твојих мученика, даровао си нам као стену необориву, Христе Боже: Њиховим молитвама разори савете злоречитих и оснажи жезал царства, као Једини Благ и Човекољубац.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept