Početna » СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИKОГ ПРОРОKА: Предање каже да је његов празник добар дан за гатање и прорицање БУДУЋНОСТИ!

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИKОГ ПРОРОKА: Предање каже да је његов празник добар дан за гатање и прорицање БУДУЋНОСТИ!

Радио је на обнови Соломоновог храма у Јерусалиму, али је у том послу био више пута прекидан од стране Самаријанаца

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква сутра обележава празник посвећен Светом пророку Агеју, једном од прва три пророка у хришћанству чије име у преводу значи мој празник.

Према легенди, Свети пророк Агеј био је први од три пророка поред Захарије, његовог савременика, и Малахије, који је живео око стотину година касније. Агеј је потицао из племена Левија и живео је у 5. веку пре нове ере за време робовања Јевреја.

Радио је на обнови Соломоновог храма у Јерусалиму, али је у том послу био више пута прекидан од стране Самаријанаца. Ипак, Агеј није одустајао, а у раду су му помогли Зоровавељ и Исус свештеник. Тако је и доживео да види један део храма сазидан. Остало је упамћено да је Агеј о овом здању прорекао: „Слава ће дома овога последњег бити већа него онога првога, вели Господ над војскама“.

Зидање Соломоновог храма је охрабрило јеврејски народ и дало подстицај за ослобађање од ропства. Свети пророк Агеј је према предању умро у дубокој старости. Осим данашњег дана, православни хришћани се Агеја сећају и заједно са осталим пророцима Старог завета, у недељи Светих Отаца (недеља пре Божића). Овог старозаветног пророка и данас поштују многи.

Предање каже да је његов празник добар дан за гатање и прорицање будућности – било читањем са длана, гледањем у пасуљ, у листиће чаја, кафу или карте.

Такође, верује се да ће помоћ доћи свима који се искрено и из душе помоле у име овог Светог пророка: „Пророка Твога Агеја, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше“.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept