Početna » СУТРА СЛАВИМО ВЛАСОВДАН: Ако вам се некад у животу ОВО ДЕСИЛО, на овај празник обавезно запалите свећу у цркви!

СУТРА СЛАВИМО ВЛАСОВДАН: Ако вам се некад у животу ОВО ДЕСИЛО, на овај празник обавезно запалите свећу у цркви!

На празник Власовдан славимо и посебну пажњу придајемо животињама

од Паланка данас
0 Коментар

Сутра је Власовдан, дан када славимо Светог Власија , епископа из 3-ег века.Свети Власије родом је из области кападокијске, а како је био богојажљив и кротак од раног детињства, због својих врлина је изабран за епископа града Севастије. У његово време хришћане су тешко гонили, те је он био велико духовно и морално светило у том незнабожачком граду.Власије је храбрио и посећивао мученике Христове у тамницама.

Међутим када је град потпуно остао без хришћана, неки су изгубили животе, а други побегли, старац Власије се повуче у дивљину на планини Аргеос. Верује се да су му дивље звери прилазиле и понашале се питомо док их је он миловао.

Али недуго потом мучитељи су га пронашли и потерали на суд. Успут светитељ исцели једнога дечака коме је застала кост у грлу и силом молитве своје ослободи домаће животиње заробљене од стране дивљачи.

Без обзира на то, мрачне судије су га најпре мучиле а затим и погубиле заједно са седам жена и два детета. Настрадао је и уједно се прославио као светац 316. године.

Народ се моли светом Власију за напредак домаће стоке и за заштиту од звери. На западу му се моле још и против гушобоље.

За људе који се добро слажу са животињама, који их воле и које животиње воле, каже се да их је Свети Власије благословио и томе научио. Ако вам је животиња некада спасла живот, старији кажу да ју је водила рука Светог Власија. Зато на овај дан треба да одете у цркву и у његову част запалите свећу.


На дан Светог Власија сељаци не упрежу стоку нити са животињама било шта раде како не би увредили светитеља. Приређује се велико славље у част Власовдана, а животињама се дају додатне порције хране како би и оне уживале.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept