Početna » СУТРА СУ МАТЕРИЦЕ – НАЈВЕЋИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК ЖЕНА И МАЈКИ: Ову ствар ОБАВЕЗНО урадите ако желите да се удате!

СУТРА СУ МАТЕРИЦЕ – НАЈВЕЋИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК ЖЕНА И МАЈКИ: Ову ствар ОБАВЕЗНО урадите ако желите да се удате!

Празнични дани су испред нас. Радосно смо прославили Детињце, а сада нас очекују Материце, па Оци. Верује се да ова три празника симболизују чврсте породичне везе, мир, слогу и међусобно поштовање и помагање.

од Паланка данас
0 Коментар

Материце се славе недељу дана након Детињаца. У народу се сматра да су Материце од сва три празника ипак најсвечаније. Уочи овога празника деца припреме неки конопац или узицу, и сакрију је испод јастука. Сутрадан устану рано, како би покушали мајку да вежу док још спава, или је “вребају” кад устане, како би јој привезали ноге.

Мајка се прави да не зна зашто је везана, док јој деца честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се дреши. На исти начин се вежу и све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Празник Материца се у новије време свечано прославља и у нашим храмовима, нарочито по градовима. Побожне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у коме учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене.

Оне им се дреше поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима итд. Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

Материце су биле озбиљнији празник. Тад деца везују своју мајку, али знају да заређају и по родбини и комшилуку, и везују све на које наиђу. У кући Богдановића (позната рибарска породица) ни кућна помоћница, Словакиња Јулка, није била поштеђена.

Изабарана деца из дома али и понеко друго сирото дете били би одведени у двор да “везују краљицу” и приме поклоне. Њено величанство краљица Марија Карађорђевић је била веома активна у прослави овог празника.

Материце су празник на који не треба спремати кућу, усисавати, распремати кућу…

Новија, додуше неформална, традиција налаже да мушкарци и очеви заједно са децом спреме недељни ручак мамама и бакама које данас треба да се одмарају, односно којима је једина обавеза да малишанима обезбеде поклон.

Детињци, Материце и Оци су наши народни празници које свако православно дете, жена и човек, треба да прихвате и обележавају као своју крсну славу. Посебно за време поста у сусрет Божићу, треба окадити кућу, са породицом се заједно помолити, а на Материце маме упућују и посебну личну молитву захваљујући се Богу за здравље и просперитет своје деце и целе породице.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept