Početna » СУТРА СУ МЛАДЕНЦИ: Ако желите успешан брак, верује се да треба да испоштујете ове обичаје

СУТРА СУ МЛАДЕНЦИ: Ако желите успешан брак, верује се да треба да испоштујете ове обичаје

Празник прослављају брачни парови у првој години брака

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква 22. марта слави Дан Светих четрдесет Мученика, празник у народу познатији као Младенци. Овај православни празник симболизује љубав, срећу и сладак живот.Српска православна црква прославиц́е сутра Младенце, као помен на Светих четрдесет мученика севастичких пострадалих за веру Христову 320. године. Сви мученици су били младиц́и, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници/младенци примају госте у свој дом, а они им доносе дарове и тако им помажу на почетку брачног живота.

Празник прослављају брачни парови у првој години брака, тако што у свој дом примају госте, који доносе поклоне и на тај начин помажу младенцима на почетку њиховог заједничког живота. Сматра се да на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу. Младенцима се на овај дан обично носе скромнији поклони него за свадбу. Обично се за Младенце поклања ситно покућство – попут тањира, ваза, посуђа, или ситних кућних апарата – или украси за дом.

Ово је празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића који се премазују медом. Они се називају младенчићи и симболизују дуг, срећан и сладак живот. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Код наших старих, влада веровање да какво време буде сутра, такво ће бити цело пролеће: па ако буде сунчано, пред нама је лепо време и много сунца, све до лета, а ако пада киша, дува ветар и временске прилике нису добре, пред нама је турбулентан период.

Зато „се ваља“ да чим устанете, погледате кроз прозор, и видите какво је време напољу. Уколико се јако осмехнете и имате позитивне мисли, верује се да млада можда и успе да растера облаке. Зато, осмех на лице и верујте да ће све бити добро.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept