Početna » СУТРА СВИ ОБАВЕЗНО МОРАЈУ ДА ИСПОШТУЈУ 1 ОБИЧАЈ: Веровање за ВЕЛИKИ ПРАЗНИK каже да ћете тако ОТЕРАТИ ЗЛО

СУТРА СВИ ОБАВЕЗНО МОРАЈУ ДА ИСПОШТУЈУ 1 ОБИЧАЈ: Веровање за ВЕЛИKИ ПРАЗНИK каже да ћете тако ОТЕРАТИ ЗЛО

У источној Србији се веровало да ће се ђаво лако истеривати из душе недужних које су настанили

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници 4. јула обележавају дан посвећен Светом мученику Јулијану Тарсијском Благородном

Обичај је да на дан светог Мученика Јулијана Трсијског Благородног пости на уљу и риби.Због чуда која су се дешавала на гробу овог мученика који је као млад настрадао јер није желео да се одрекне Христовог учења, верује се да се на овај дан терају демони из људи.

У источној Србији се веровало да ће се ђаво лако истеривати из душе недужних које су настанили.

У другим крајевима, верује се да се можемо помолити з аспасење душе посрнулих. Обичај је да се погледа у неби и изговори молитва за спасење. Уколико је дан ведар, верује се да ће душа бити спасена од свих зла овог света.

Свети мученик Јулијан Тарсијски Благородног био је сенаторског порекла. Страдао је са само осамнаест година у време Диоклецијаново, када је подвргнут истјазавању за веру.

И у тим тренуцима, свети Јулијан беше већ довољно васпитан и утврђен у хришћанском благочешћу. Целу годину водао га је намесник царски за собом из града у град, мучећи га и наговарајући, да се одрекне Христа.

Док је био у тамници, његова мајка послата је да своме сину говори да се одрекне православне верае, али она га је сзупротно томе учила и храбрила да не клоне духом, него да са благодарношћу Богу и смелошћу иде на смрт.

Тада су Јулијана зашили у врећу са песком, шкорпијама и змијама и бацили у море. Његове мошти су избацили таласи на обалу, па су их верници пренели у Александрију и чесно сахранили.

Свети Јован Златоусти касније је држао похвалну реч светом мученику Јулијану.

– Из уста мученика исходио је свети глас, и заједно са гласом изливала се светлост јаснија од сунчаних зрака. Узми кога било, сумашедшег и бесног, и приведи овоме светоме гробу, где су мошти мученикове, и видећеш, како ће демон непремено искочити и побећи као од палећег жара – поручио је Јован Златоусти

Из ових речи јасно је, како су се многобројна чудеса морала дешавати на гробу светог Јулијана.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept