Početna » СВЕ О ВРАЋАЊУ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА Ево шта би регрути радили и учили, а шта је са ЦИВИЛНИМ служењем и приговором савести

СВЕ О ВРАЋАЊУ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА Ево шта би регрути радили и учили, а шта је са ЦИВИЛНИМ служењем и приговором савести

Ако се врати обавезно служење војног рока који би, према предлогу Генералштаба Војске Србије, трајао четири месеца, регрути би пролазили основну пешадијску обуку са теоријском и практичном наставом.

од Паланка данас
0 Коментар

Обавезно служење војног рока би трајало до четири месеца, према предлогу Генералштаба војске Србије.

Враћање обавезног служења војног рока је актуелна тема већ пет година, али чини се да су надлежне институције сада најодлучније да направе тај корак. Генералштаб је прошле недеље је званично покренуо иницијативу, а министар одбране Милош Вучевић из дана у дан открива све више детаља.На теоријској настави регрути би учили:

Устав Србије и Закон о одбрани

Војну организацију и структуру оружаних снага

Основе војне тактике и технике, војно право и дисциплину

Прву помоћ и самозаштиту на бојишту

Радио-комуникације и сигнализацију

Атомско-биолошко-хемијску одбрану (АБХО)

Током практичне обуке регрути би вежбали:

Растављање и састављање оружја

Гађање из различитог пешадијског наоружања

Борбу без оружја и самоодбрану

Кретање и маскирање на бојишту

Копање ровова и изградњу заклона

Преживљавање у природи

Ватрогасно дејство

Прелажење препрека (воде, минска поља итд)

Развој физичке кондиције и издржљивости

Током служења војске регрути би имали теоријску и практичну обуку.

Неки регрути би, у зависности од потреба и рода војске, могли да иду на додатну специјалистичку обуку (везисти, тенковске посаде, артиљерци и друго).

Владе Радуловић, војни аналитичар, сматра да је дужина трајања војног рока од четири месеца „мали проблем“ и да постоји мишљење да је шест месеци најкраћи временски период за војну обуку.

Радуловић за „Блиц“ каже да се та обука може поделити у три целине:

Индивидуална обука која обухвата, између осталог, руковање, склапање и расклапање оружја, стављање гас маске и слично. Траје шест недеља.

Обука за војноевиденциону специјалност (ВЕС). Траје четири недеље.

Обука у јединици како би се војник уходао у већој формацији. Траје две недеље.

– То значи да би све те обуке могле да се заврше и за три месеца, с тим што би следила даља обука за тенкисте, артиљерце… Такође, војска би од регрута који прођу обуку могла да бира будуће професионалне војнике – каже Радуловић.

Цивилно служење војног рока (приговор савести)

Са враћањем обавезног служења војног рока вратило би се и цивилно служење војске, пошто је право на приговор савести загарантовано. У члану 45 Устава Србије пише:

Лице није дужно да, противно својој вери или убеђењима, испуњава војну или другу обавезу која укључује употребу оружја. Лице које се позове на приговор савести може бити позвано да испуни војну обавезу без обавезе да носи оружје, у складу са законом.

Цивилна војска се служила, између осталог, у домовима здравља до 2011. Године.

Пошто цивилно служење војног рока, према закону, траје за 50 одсто дуже од обавезног, то значи да би се војска цивилно служила шест месеци, ако би редовна трајала четири месеца. Цивилна служба обављала би се у домовима здравља, геронтолошким центрима, позориштима и другим здравственим и образовно-културним установама.

Ко није могао у цивилне војнике

Приговор савести није могао да оствари регрут ако је:

Поседовао или поседује дозволу за ношење или држање оружја

Подносио или поднео захтев за ношење или држање оружја

Правноснажно осуђиван за кривично дело које се гони по службеној дужности, као и за кривично дело или прекршај са елементима насиља који се гоне по приватној тужби

У послу продаје или поправке оружја или муниције, или се раније бавио тиме

Против њега покренут или се води кривични поступак за кривично дело које се гони по службеној дужности

Прекршајно кажњаван и осуђиван за изазивање или учествовање у нередима и тучама

Регистрован као власник или колекционар ватреног или трофејног оружја

Члан ловачког, стрељачког, стреличарског или другог клуба, друштва или удружења које у својим активностима има употребу хладног или ватреног оружја, или је то био у периоду од годину дана пре подношења захтева

Утврђено да је у поднетом захтеву за цивилну службу дао неистините податке

Питање времена и новца

Припрема адекватних услова за враћање обавезног служења војног рока захтева време, а време је новац. Радуловић за „Блиц“ каже да је питање инфраструктуре једно од најважнијих у вези са враћањем обавезног војног рока.

– Не ради се само о касарнама и полигонима, него и о потрепштинама: од постељине, чаршафа и јастука, преко тањира, ножева и виљушака, од кухиње и кувара, до униформи, опреме, наоружања. Треба обезбедити и официре и подофицире који ће спроводити обуку. Све то тражи и време и новац – објашњава Радуловић.

Владе Радуловић сматра да не би биле потребне године да се уведе обавезно служење војног рока.

Радуловић додаје да је незахвално лицитирати и са временом и са новцем када је реч о враћању обавезног војног рока.

– Неће бити потребне године да би се кренуло. Што се тиче новца, очекивано је да постоји одређена војничка надокнада за, рецимо, ималин, конац и иглу, али није реално да та надокнада буде у рангу новца који добија професионална војска – каже Радуловић.

Вучевић: Не желимо да вратимо време у деведесете

Милош Вучевић, министар војни, недавно је рекао да предлог о враћању обавезног војног рока није жеља да се вратимо у седамдесете или деведесете.

Милош Вучевић каже да регрути морају имати најбоље могуће услове за живот у касарнама

– Желимо да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама. Морамо да водимо рачуна о броју војника у спаваоницама, о туширању, интернету, оброцима. Неће то бити хотел, него касарна, у складу са савременим животом и потребама младих људи – казао је Вучевић.

Blic.rs

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept