Početna » СВЕ ВИШЕ ЉУДИ КОРИСТИ ТАГ НА АУТО-ПУТУ Ево шта вам све треба да бисте кроз НАПЛАТНУ РАМПУ ПРОЛАЗИЛИ БЕЗ ЧЕКАЊА И ТО СА ПОПУСТОМ

СВЕ ВИШЕ ЉУДИ КОРИСТИ ТАГ НА АУТО-ПУТУ Ево шта вам све треба да бисте кроз НАПЛАТНУ РАМПУ ПРОЛАЗИЛИ БЕЗ ЧЕКАЊА И ТО СА ПОПУСТОМ

Чувени ТАГ за електронску наплату путарине од 1. јуна доступан је и у МТС и МТЕЛ пословницама, може да се набави и на већим НИС-овим пумпама у градовима и другим пумпама на ауто-путевима. Такође, може се купити у овлашћеним пословницама „Путева Србије“, као и у већим поштама.

од Паланка данас
0 Коментар


Осим тога, ТАГ ће моћи да се купи путем портала www.mts.rs, као и на МТЕЛ продајним местима у Немачкој, Аустрији и Швајцарској, што ће нарочито обрадовати гастарбајтере. У току је техничко повезивање система, како би се овим српским уређајем могло у Црну Гору, Хрватску, Грчку.И то је, укратко, разлог због кога би требало да га набавите.

Ево и шта вам је за то потребно, и зашто.

Шта је ТАГ?

ИЈП „Путеви Србије“ објашњавају да је ТАГ или ЕНП уређај електронски уређај који се користи за есконтактно плаћање путарине.

Поставља се на унутрашњу страну предњег ветробранског стакла возила и омогућава возачима да пролазе кроз наплатне станице без заустављања и чекања, чиме се значајно штеди време током путовања.

Како се купује ТАГ?

Постоје три основна начина плаћања путарине путем ТАГ уређаја: припејд систем, постпејд систем и интегрисани систем наплате (TOLL4ALL).

Припејд систем подразумева авансну уплату средстава, односно допуну ТАГ уређаја на овлашћеним дистрибутивним местима, док постпејд систем омогућава плаћање након потрошње, односно плаћање рачуна за претходни месец у текућем, рекли су у „Путевима Србије“.

У интегрисаном систему наплате (TOLL4ALL), ТАГ уређај је повезан са платном картицом и путарина се наплаћује директно са рачуна, најкасније 24 часа од тренутка проласка.

Цена ТАГ уређаја износи 2.022,00 динара са ПДВ-ом, и потребно га је допунити жељеном сумом новца. Пре тога попуњава се формулар с подацима власника возила (једног или више њих) који ће користити ТАГ.

Како се користи ТАГ уређај?

Коришћење ТАГ уређаја је веома једноставно. Након што се уређај постави на унутрашњу страну предњег ветробранског стакла возила, учесник у саобраћају може пролазити кроз посебно обележене ЕНП саобраћајне траке на наплатним станицама без заустављања. Трансакција се аутоматски извршава између ТАГ уређаја и посебног комуникационог система инсталираног изнад наплатне саобраћајне траке.

Он нема временско ограничење коришћења.

Једном купљени ТАГ уређај може трајати и користити се све док је технички исправан, кажу из ЈП Путеви Србије. Гарантни рок на техничку исправност је две године, од датума куповине уређаја.

Да ли ће ТАГ моћи и у иностранство?

Потписан је Меморандум о пословној сарадњи чији је циљ интеграција система за електронску наплату путарине између Србије и Босне и Херцеговине, а до јуна се очекују слични споразуми са Црном Гором, Хрватском и Грчком. Прецизније, очекује да ће 15. априла бити успостављена и заједничка интегрисана наплата путарине са Црном Гором, 15. маја са Хрватском, а од јуна и интегрисана наплата са Грчком.

– За коришћење ТАГ уређаја у Грчкој, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини није потребно купити посебан ТАГ уређај. Уколико желите да постанете корисник електронске наплате путарине, ТАГ уређај је могуће купити у пословницама ЈП „Путеви Србије” или код наших овлашћених дистрибутера. А ако већ имате ТАГ уређај, биће потребно извршити преконфигурацију у некој од овлашћених пословница, како би коришћење у поменутим земљама било могуће, навели су из Путева Србије.

Како се активира ТАГ?

Прво и најважније  – поштујте саобраћајне знаке и успорите. Приликом уласка у наплатну траку за ЕНП потребно је сачекати да се механичка баријара/рампа спусти, након извршене трансакције за возило које се налази испред вас. Пратите ознаке, и уђите у траку која вас доводи до наплатне станице означене знаком ЕНП. За правилну реализацију неопходно је да ограничните брзину на максимално 40 км/х, ваш пролазак тако активира пријемник постављен испод надстрешнице наплатног места и има довољно времена да активирате рампу. Чим се рампа подигне, можете проћи, и то је заиста без заустављања. Стручњаци препоручују да држите одстојање од возила испред најмање 10 метара.

Како се ТАГ допуњује

Када прођете, на екрану се испише колико вас је коштао пролазак, као и колико вам је новца остало. ТАГ се допуњује одласком на место које допуњава ТАГ – пумпа, пословница Путева Србије, пошта, МТС, МТЕЛ. Потребно је да понесете ТАГ и да га предате продавцу који ће на апарату допунити ТАГ одређеном сумом новца.

Важно је знати и да на коришћење ТАГ-а имате попуст.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept