Početna » СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ГРАДСКОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар
Црква брвнара посвећена Светом пророку Илији, од 1906. године се налази на Старом гробљу у Паланци, а данас је Светом Архијерејском Литургијом и сечењем славског колача обележила своју славу.Саграђена је 1827, а освећена вероватно 1828. године, од када датирају престоне иконе. Иако је у науци прихваћено да је њено подизање иницирао Кнез Милош као знак наклоности и помирења са Паланчанима након Ђакове буне, у „Списаку Црквији наодећи се у Окружју Смедеревском“ из 1836. године, изричито се наводи да је подигнута од стране „Обштествиа Паланачког“.
У истом документу се каже да се налази у центру Паланке, на равном делу и да има средње велику порту.
Даље сазнајемо да је црква имала часни престо зидан од цигле, проскомидију и крстионицу, такође од цигле, као и бројне богослужбене утвари, црквене одежде и мобилијар, различитог квалитета и материјала. Помиње се један иконостас (дрвена конструкција на којој стоји икона), више налоња и велико темпло са 27 икона (конструкција коју ми данас зовемо иконостас), Распећем, царским и двома бочним дверима. Набројано је 5 малих, вероватно целивајућих икона, као и једна икона на стаклу.
У време пописа 1836. године, црква је поседовала један стаклени полијелеј.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept