Početna » СВЕЖ ШАРАН ДОСТИГАО ЦЕНУ ОД 750 ДИНАРА ПО КИЛОГРАМУ

СВЕЖ ШАРАН ДОСТИГАО ЦЕНУ ОД 750 ДИНАРА ПО КИЛОГРАМУ

Произвођачи кажу да се до јануара може очекивати ново поскупљење, а предвиђања су да на пролеће вероватно нећемо имати довољно домаће рибе на тржишту

од Паланка данас
0 Коментар

Свеж шаран је по килограму достигао цену од 749 динара и иако је то до сада незабележено, поскупљењима најпродаваније рибе код нас изгледа још није крај.

Произвођачи наводе да се до јануара може очекивати ново повећање цена, а предвиђања су да на пролеће вероватно нећемо имати довољно домаће рибе на тржишту. У овом тренутку снабдевеност је добра, а високе цене су последица, не само укупног стања у овој производњи, тешкоћа које су настале током пандемије вируса корона, него и растом трошкова и готово свих инпута.

Александар Стајчић, директор ДТД рибарства и потпредседник Групације за рибарство при ПКС каже за „Политику” да су сви проблеми на које овај сектор указује годинама дошли на наплату, те да смо сада сведоци и непопуларних цена које су додатно оптерећење за потрошаче.

– У овом тренутку имамо у понуди довољно домаће рибе, пре свега шарана, али и увозних врста свеже и замрзнуте рибе. Цене су високе, али на жалост потрошача, мислим да нас чека ново поскупљење после Светог Николе. Осим шарана, слична је ситуација и са увозном рибом, јер цене расту и на светском тржишту. У последњих десет година непрекидно бележимо пад производње шарана и она је сада преполовљена, каже Стајчић. Према статистичким подацима, пад производње бележи се у последњој деценији, а само током 2021. у нашој земљи је произведено за 30 одсто мање рибе него у 2020.

Некада је под рибњацима било и до 15.000 хектара. Сада, према подацима Републичког завода за статистику, постоји 8.690 хектара шаранских рибњака. Процењује се да пастрмских рибњака има на неких 14 хектара и то у брдско-планинским подручјима централне Србије. Према подацима ПКС-а више од половине увезене рибе је у конзерви, следи замрзнута, рибљи филети и на крају свежа. Увозимо са Тајланда, из Хрватске, Шпаније, Вијетнама, али и земаља у региону.

Упитан каквог је квалитета риба која се сада нуди на тржишту, Стајчић одговара да је шаран који је тренутно у понуди доброг квалитета, али да је важно да потрошачи рибу набављају на провереним местима како би били сигурни да је контролисана. Србија не подмирује ни своје потребе за пастрмком, па се ова, друга најпродаванија свежа риба код нас, делимично увози из Босне и Херцеговине. Свежа морска риба стиже из Грчке, Хрватске и Турске.

И Крум Анастасов, директор рибњака „Капетански рит” из Кањиже и председник Групације за рибарство при ПКС сматра да је несхватљиво да се огроман потенцијал који Србија има у овој грани не користи, те да је производња рибе у односу на најлошију година пала за 30 одсто.

– Све што смо прогнозирали се дешава, смањена је производња шарана, па још уз раст трошкова производње имамо овакве цене. Мислим да на пролеће уопште нећемо имати рибе, али на све апеле које смо упућивали до сада сви су остали глуви и то је очекивано. Уз све проблеме су и субвенције симболичне, јер рибњаци добијају 10 динара по килограму произведене и продате конзумне рибе. Сигурно је да ће бити већа потреба за увозом који је сада око 70 одсто – објашњава Крум.

Извор Политика

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept