Početna » СЗО: Трећина светске популације у ризику од болести због недовољне физичке активности

СЗО: Трећина светске популације у ризику од болести због недовољне физичке активности

Готово једна трећина, односно 31 одсто, одраслих широм света, што је око 1,8 милијарди људи, налази се у ризику од болести због недовољне физичке активности, објавила је данас Светска здравствена организација (СЗО)

СЗО упозорава да најновији подаци указују на забрињавајући тренд физичке неактивности међу одраслима који се повећао за око пет одсто између 2010. и 2022. године.
Уколико се овај тренд настави, предвиђа се да ће проценат физички недовољно активног становништва бити повећан на 35 одсто до 2030. године, наводи се на сајту СЗО. Указује се да свет тренутно није на путу да испуни глобални циљ смањења физичке неактивности до 2030. године.

СЗО препоручује да одрасли имају 150 минута физичке активности умереног интензитета или 75 минута интензивне активности на недељном нивоу. Физичка неактивност доводи одрасле у већи ризик од кардиоваскуларних болести, као што су срчани и мождани удари, као и од дијабетеса типа два, деменције и карцинома дојке и дебелог црева.

Највеће стопе физичке неактивности забележене су у азијско-пацифичком региону (48 одсто) и јужној Азији (45 одсто).
У западним земљама са високим приходима тај проценат је 28. Најновији подаци такође показују да су жене мање физички активне од мушкараца на глобалном нивоу (34 одсто према 29 одсто за мушкарце), као и да је физичка активност најмања код особа старијих од 60 година.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept