Početna » ТЕЖИНА „ЖИВЕ ВАГЕ“ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ Цена свиња и говеда зависиће и код нас од меснатости СТОЧАРСТВО У СРБИЈИ СЕ ДО 2025. ГОДИНЕ ПРИЛАГОЂАВА ЕУ СТАНДАРДИМА

ТЕЖИНА „ЖИВЕ ВАГЕ“ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ Цена свиња и говеда зависиће и код нас од меснатости СТОЧАРСТВО У СРБИЈИ СЕ ДО 2025. ГОДИНЕ ПРИЛАГОЂАВА ЕУ СТАНДАРДИМА

Завршен је Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ чији је смисао био обука да се на линији клања товљеници и говеда класирају на основу меснатости.

од Паланка данас
0 Коментар

У земљама где је сточарство развијено одавно се меснатост свиња и говеда узима као главна код плаћања животиња док је код нас то још увек тежина – жива мера животиња.– Једини разлог успостављању система класификације свињских и говеђих трупова јесте да се животиње плате на основу квалитета у односу на проценат меса – казао је за Дневник професор на Пољопривредном факлтету у Новом Саду др Иван Радовић. – Товљеник је квалитетна месната животиња са дугом полутком, и не би требало да се под товљеником подразумева све што не оде у приплод.

Проф. др Радовић истиче да је за годину дана трајања обуке купљена опрема, обучена и лиценцирана лица која ће радити на оцењивању меснатости на линији клања у кланицама. – Превиђеноје да све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда се укључе у овај систем. Обуку је у пројекту „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ прошло 30 малих и великих кланица.

У 2024. години, навео је, требало би да се донесу Закон о тржишту пољопривредних производа и правилници, и основано Национално контролно тело које ће пратити рад оператери на линији клања и класификаторе. – Наредна година биће година прилагођавања, а од 2025 године пројекат ће стартовати и да сви који су у обавези почну да раде по томе, дакле кланице које кољу више од 500 свиња и 40 говеда недељно.

По речима нашег саговорника када систем буде у примени треба да донесе јефтинији тов животиња, јер меснатији товљеник је јефтинији товљеник. – Килограм мишића тражи три пута мање енергије него један килограм масноће а са друге стране плаћаће се стварно на основу квалитета онога што примарни произвођач утови . До сада је плаћено на основу живе мере где су углавном товљачи који су континуирано инвестирали на фармама и селекцију били на неки начин дестимулисани јер је њихова цена била иста као и код свих других произвођача који то нису спроводили.

З. Делић Дневник

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept