Početna » ТОКОМ 2022. ГОДИНЕ 250 ВОЗАЧА-ПОЧЕТНИКА ОСТАЛО БЕЗ ДОЗВОЛЕ

ТОКОМ 2022. ГОДИНЕ 250 ВОЗАЧА-ПОЧЕТНИКА ОСТАЛО БЕЗ ДОЗВОЛЕ

Због различитих прекршаја у саобраћају у Србији је око 250 возача а пробном возачком дозволом остало без исте.

од Паланка данас
0 Коментар

Ови „тек стасали“ возачи сакупили минимално девет казнених поена, колико је потребно да пробна возачка дозвола буде одузета или су правоснажном пресудом осуђени за кривично дело против безбедности јавног саобраћаја у којој је неко изгубио живот.

Док је, с друге стране, возачима са више од две године возачког искуства, односно сталном дозволом потребно да сакупе 18 казнених поена да би им поменута возачка исправа била одузета, онима са „нижим стажом“ за воланом грешке се толеришу дупло мање, пише Блиц.

Kако је за „Блиц“ рекао Слободан Kарличић, начелник Сектора за возаче и помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, прекршај који најчешће доводи возаче са пробним дозволама до губитка исте је вожња између 23 и 6 часова.

Ту је и управљање возилом под дејством алкохола, као и прекорачење брзине.

„Све чешће имамо и кандидате који су такође након 23 часа имали саобраћајну незгоду са материјалном штетом, као и са лаким и тешким повредама“, наводи Kарличић.

Према његовим речима, поступак када се изгуби пробна возачка дозвола исти је као и када се изгуби стална, са том разликом што се пробна губи са девет, а стална са 18 казнених поена.

По Закону о безбедности саобраћаја, свима којима је возачка дозвола одузета из разлога што нису савесно и на прописан начин управљали возилом у саобраћају, може поново бити издата возачка дозвола, на сопствени захтев, али уз одређене услове. Возач коме је одузета дозвола мора да обави посебан здравствени преглед на којем ће бити утврђено да је способан за возача одређених категорија моторних возила, мора присуствовати обавезном семинару из безбедности саобраћаја и положити испит из безбедности саобраћаја.

Наредни услов који мора да испунити је да плати новчану казну за прекршаје због којих су му изречени казнени поени, односно да измири новчане казне за кривична дела због којих му је одузета возачка дозвола, односно издржавање изречене казне затвора за наведене прекршаје или кривична дела. Напослетку, морају бити извршене све мере забране управљања моторним возилом које су му изречене.

На семинарима који су обавезни део „враћања“ возачке дозволе, а које организује и спроводи Агенција за безбедност саобраћаја, нађе се годишње око 1.600 возача, с тим да се овај бројк повећава из године у годину за неких 150 возача годишње.

Тенденција пораста приметна је и код полазника семинара са пробном возачком дозволом. „Генерално се број возача којима је одузета пробна возачка дозвола из семинара у семинар повећава. Међу 12 полазника нађе се двојица са одузетом пробном возачком дозволом“, објашњава саговорник Блица.

Након похађања семинара и положеног испита, полазник семинара добија Уверење о положеном испиту с којим у надлежном МУП-у, који му је и одузео возачку дозволу, покреће поступак враћања исте. Овде долази до разлике која се односи на возаче са пробном возачком дозволом.

Пробна возачка и казнени поени стоје „замрзнути“

„Имајући у виду да се пробна возачка дозвола издаје на две године, а да се време које је лице с пробном возачком дозволом због одређених прекршаја или кривичног дела, као затворске казне не рачунају, ако није протекло две године, возачу ће се поново издати пробна возачка дозвола, до момента док не протекне две године, када и стиче услов за издавање сталне возачке дозволе, али овај део је у надлежности Управе за управне послове МУП-а“, објашњава Kарличић.

Такође, за време проведено на издржавању казне затвора због учињених саобраћајних прекршаја, као и због учињених кривичних дела забрањених Законом о безбедности саобраћаја, нити за време трајања мере забране управљања моторним возилом не тече предвиђени рок за брисање казнених поена. Уколико пак дође до стицања услова за сталну возачку дозволу, а возач на евиденцији има казнене поене којима још није истекао рок важења (24 месеца), ти казнени поени се преносе и остају у евиденцији возача све до момента истека.

Шта смеју, а шта не смеју почетници?

Иако је прва асоцијација на пробне возаче обавезна налепница са словом „П“ на предњем и задњем стаклу, постоји још неколико важних правила које новопечени возачи морају да поштују:

– Снага мотора аутомобила којим управља почетник не сме бити јача од 80 кW или 109 KС. Међутим, постоји изузетак. Возач са пробном дозволом сме да вози снажнији аутомобил само под надзором члана породице који се у том тренутку налази у возилу и има важећу возачку дозволу за Б категорију у трајању од најмање пет година.

Kазна за непоштовање је од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора до 30 дана.

– Забрањена вожња у периоду од 23 часа увече до 6 часова ујутру.

Ова забрана важи за све пробне возаче и кршење је законом кажњиво са шест казнених поена, одузимањем возачке дозволе на најмање три месеца и новчаном казном од 10.000 до 20.000 динара.

– Kада је реч о прекорачењу брзине, возачи са пробном возачком дозволом мораће да поштују ограничење на ауто-путу до 110 километара на час, на мотопуту до 90 километара на час. На осталим путевима, возач са пробном возачком сме да вози само до 90 одсто од ограничења.

– Kонзумација алкохола је строго забрањена, односно, возач почетник не сме да има нимало алкохола у крви, а за алкохолисаност до 0,5 промила биће кажњен са 10.000 динара.

– Забрањено је телефонирање за време вожње, чак и ако се то чини уз помоћ „хандс фрее“ уређаја. Новчана казна уколико се за време вожње користи телефон је 10.000 динара.

– Млађи од 18 година са пробном возачком дозволом по Закону о безбедности саобраћаја не смеју да управљају возилом без надзора лица које се налази у том возилу и које има важећу возачку дозволу за управљање возилом категорије Б у трајању од најмање пет година. Kазна је одузимање возачке дозволе на најмање три месеца, новчана казна од 20.000 до 40.000 динара и шест казнених поена.

– Особа која надзире возача са пробном возачком дозволом, као и сам возач биће кажњени са 3.000 динара новчане казне уколико на аутомобилу није јасно истакнута и видљива ознака „П“ са предње и задње стране возила.

Блиц

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept