Početna » Troškovi rada osetno skočili u Nemačkoj

Troškovi rada osetno skočili u Nemačkoj

Troškovi rada osetno su porasli u Nemačkoj prošle godine, ali ni blizu onoliko oštro koliko u, recimo, Hrvatskoj, Poljskoj ili Mađarskoj, navodi se u studiji Instituta za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK).Sa druge strane, trošak rada u Nemačkoj je daleko veći nego u tim zemljama.

U nemačkom privatnom sektoru, troškovi rada su porasli za pet odsto, na prosečnih 41,90 evra po radnom satu, piše u studiji koju je IMK predstavio u utorak.

Trošak rada je zbir svih troškova nekog poslodavca za sat rada zaposlenog. Osim plate, to uključuje socijalna davanja, osiguranje, doplatu za prevoz i vanredne isplate, na primer za Božić ili odmor.

Nemački troškovi rada su na petom mestu u Evropskoj uniji. Najveći su u Luksemburgu sa 53,60 evra, u Danskoj su 50 i u Belgiji 46,90 evra.

Poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gde ih sat rada zaposlenog košta 9,20, odnosno 10,80 evra. U Mađarskoj, brojka je 13,30 evra.

Prosek EU prošle godine je bio 31,60 evra, 5,6 odsto više nego 2022.

IMK, inače blizak sindikatima, relativno strm rast troškova rada u Nemačkoj opisuje kao „relativno neproblematičan.“

Bez toga, inflacija iz prethodne dve godine trajno bi okrnjila kupovnu moć stanovništva, jedan od stubova domaće privrede, rekao je naučni direktor Instituta Sebastijan Dulien (Sebastian Dullien).

Dulijen je dodao kako očekuje dalje, znatno povećanje plata za oporavak domaće tražnje.

U članicama EU poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske stopa rasta troškova rada je bila daleko veća, od 13,9 odsto u Hrvatskoj, do 17,3 odsto Mađarskoj i Rumuniji.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept