Početna » ТУЖИЛАШТВО У СМЕДЕРЕВУ ПОДНЕЛО ЖАЛБУ ЗБОГ ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ ЗА ЗЛОЧИН ИЗ МРЖЊЕ

ТУЖИЛАШТВО У СМЕДЕРЕВУ ПОДНЕЛО ЖАЛБУ ЗБОГ ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ ЗА ЗЛОЧИН ИЗ МРЖЊЕ

Напао их зато што је мислио да су геј

од Паланка данас
0 Коментар

Основно јавно тужилаштво у Смедереву је поднело жалбу против пресуде Основног суда у Смедереву, којом је Д.М. (32 године) из Смедерева оглашен кривим за кривично дело  насилничко понашање учињено из побуда мржње.

Њему је оптужним предлогом стављено на терет да је дана 07.09.2015., након завршетка концерта Здравка Чолића, испред парка „Вински град“ у Смедереву и у присуству већег броја грађана, мотивисан мржњом због њихове претпостављене сексуалне оријентације, само због тога што је према њиховом изгледу закључио да су припадници „геј“ популације, вређао, псовао и физички напао двоје оштећених који су том приликом задобили лаке телесне повреде.

Наиме, ради се о предмету који представља један од првих процесуираних случајева злочина из мржње у Републици Србији, који је уведен у наше законодавство изменама Кривичног законика из 2012. године. Њима је предвиђено да ће се обавезно теже казнити учинилац за кривично дело учињено из мржње због припадности раси и вероисповести, националне или етничке припадности, пола, сексуалне оријентације или родног идентитета другог лица, ценити као отежавајућа околност приликом одмеравања казне.

Имајући у виду наведено, тужилаштво је оптужним предлогом у конкретном случају од суда тражило да се побуда мржње обавезно цени као отежавајућа околност, предлажући осуду на казну затвора, али је првостепеном пресудом окривљеноме изречена условна осуда, као и мера безбедности забране прилажења и комуницирања са оштећенима.

Поднетом жалбом тужилаштво је другостепеном суду предложило да осуђујућу пресуду Основног суда у Смедереву преиначи у делу одлуке о казни и да окривљеног осуди на казну затвора, а о исходу поступка по жалби јавност ће бити благовремено обавештена.

ОЈТ Смедерево

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept