Početna » „У НАРЕДНЕ ТРИ ГОДИНЕ СТИЖЕ НАМ НАЈХЛАДНИЈА ЗИМА ДО САДА“ Метеоролог Тодоровић упозорава – То је ритам Сунца

„У НАРЕДНЕ ТРИ ГОДИНЕ СТИЖЕ НАМ НАЈХЛАДНИЈА ЗИМА ДО САДА“ Метеоролог Тодоровић упозорава – То је ритам Сунца

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић гостовао је у јутарњем програму Курир телевизије где је говорио о зимама у Србији. Наиме, Тодоровић је упозорио да нам ускоро следи зима какву дуго нисмо видели и која се појављује сваку 21 годину.

од Паланка данас
0 Коментар

– У Београду је први снег пао прошле зиме, 12. децембра, али је свега 2 цм био дебео. И онда је било суво, па је било мало снега, па га нема 10 дана, па падне једно десетак. Тако да је прошле зиме највећи снежни прекривач у Београду заправо пао у априлу, тачније 4. априла.Било је у неким деловима града и преко 20 цм. То је игра природе. Ако погледамо статистички средње датуме првог и последњег снега у Београду, први је био 23. новембар. А последњи датум је 21. март, тако да неке године пребацимо тај датум, некад изостане. Прошлих зима је често каснио, пао је тек можда у јануари и фебруару. Али зато дођу године или деценије када падне, има га и по пола метра – рекао је Тодоровић и додао:

– Да подсетим, фебруара 2012. заледели су се и Сава и Дунав, у Београду је било 53 цм снега. Читав фебруар био је ледан, било је тзв. 20 ледених дана, значи све време је температура била испод 0 степени. То је права зима. Али такве зиме дођу једном у 8 или 10 година. И између тога су ове наше зиме, мало киша, мало снег, мало топло, мало хладно. Можда ће наредна зима бита добра зима. Постоји непоновљивост зима, оних правих зима. Дакле, 1962. година, 1984. година, 2005. година и онда после 21 године, а то је ритам Сунца, долази добра зима. Дакле у наредне три зиме треба да буде једна од оштријих зима.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept