Početna » У НЕДЕЉУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ Верује се да жене ово никако не смеју да раде на овај дан

У НЕДЕЉУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ Верује се да жене ово никако не смеју да раде на овај дан

Материце, се ове године обележавају 24. децембра.

Тог дана укућани, али пре свега деца, симболично везују мајке, а мајке дарују поклоне или свечани ручак и колаче.

Материце се традиционално славе 2 недеље пре Божића и сматрају се највећим празником жена и мајки у хришћанству.Детињци, Материце и Оци су народни обичаји који се доводе у везу само са Српском православном црквом и спадају у наслеђе које се поштује вековима и које представља припреме за прослављање Божића.

Поред тога што је обичај да се деца пробуде пре мајке и да је вежу и за слободу траже откуп, некада се такође веровало да муж треба да веже новопечену жену и тако призове потомство, а да се тек венчани пар треба да се заветује једно другом на Материце/Оце, потврђујући црквени венчани завет.

За Материце је обичај и да све жене обавезно оду на литургију у цркву где их свештеник причести и да им опросте од свих грехова које су евентуално починиле последњих годину дана. Према једном народном веровању, на Материце нипошто не треба обући већ ношену одећу већ искључиво нову, како бисмо “чисти” ушли у Нову годину.

Материце су празник на који не треба спремати кућу, усисавати, распремати кућу. Новија традиција налаже да мушкарци и очеви заједно са децом спреме недељни ручак мамама и бакама које треба да се одмарају, односно којима је једина обавеза да малишанима обезбеде поклон.

За време поста у сусрет Божићу, треба окадити кућу, са породицом се заједно помолити, а на Материце маме упућују и посебну личну молитву захваљујући се Богу за здравље и просперитет своје деце и целе породице.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept