Početna » У НЕДЕЉУ СЛАВИМО ДВА ВЕЛИКА ПРАЗНИКА: Верује се да ће вас пратити МАЛЕР ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ако не испоштујете овај обичај

У НЕДЕЉУ СЛАВИМО ДВА ВЕЛИКА ПРАЗНИКА: Верује се да ће вас пратити МАЛЕР ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ако не испоштујете овај обичај

У појединим крајевима постоји веровања да ће година бити родна ако на тај дан пада снег или буде облачно

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници 14. јануара славе Светог Василија Великог, али и Мали Божић. Свети Василије Велики, познат као Василије из Цезареје, је био утицајни теолог и епископ Цезареје (Кесарије) у Кападокији (Мала Азија). Сматра се оснивачем општежитељне монашке традиције у источном хришћанству.
Василије Велики, његов брат Григорије Ниски и пријатељ Григорије Богослов се називају кападокијским црквеним оцима. Њихова мајка се слави као Света Емилија. Судећи према историјским списима и предању цркве, Свети Василије се упокојио 379. године, у 50. години. Живео је у време цара Константина који је озваничио слободу исповедања хришћанске вере.

Обичаји и веровања

У народу је остало веровање да се на дан Светог Василија Великог не треба свађати ни са ким, у супротном ће вас пратити малер целе године. Како се тада празнује и Мали Божић, 14. јануара поново се у неким местима уноси бадњак и опет долази положајник.

У многим крајевима спаљују се остаци бадњака, понегде меси посебан обредни хлеб, василица, у спомен Светом Василију Великом.

Како се у црквеној служби Свети Василије Велики назива и „пчелом цркве Христове“, која носи мед верницима и жаоком својом боде јеретике, ваља узети кашику меда. У појединим крајевима постоји веровања да ће година бити родна ако на тај дан пада снег или буде облачно.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept