Početna » У СРБИЈИ 6,9 ОДСТО СИРОМАШНИХ, ПОЧЕЛА КАМПАЊА ДОНАЦИЈЕ ХРАНЕ

У СРБИЈИ 6,9 ОДСТО СИРОМАШНИХ, ПОЧЕЛА КАМПАЊА ДОНАЦИЈЕ ХРАНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији 6,9 одсто становништва живи на граници апсолутног сиромаштва, што значи да око 446.000 људи не може да задовоље основне животне потребе.

У ризику од сиромаштва је више од петине популације, а многи од ових грађана зависе од донација хране које су тренутно недовољне, док се у Србији, према проценама, дневно баци два милиона килограма хране.

Са циљем да повећа свест грађана о проблему бацања хране и недовољних донација хране, али и да допринесе повећању донација хране, Коалиција за доброчинство и ове године покреће кампању „Спасимо храну, спасимо хуманост“ која се организује уочи петог Националног дана давања 9. октобра, саопштили су из Фондације Ане и Владе Дивац.

Првом у низу активности у оквиру кампање, данас је обележен почетак кампање „Спасимо храну, спасимо хуманост“ заједно са компанијом Делез Србија, у чијих пет Maxi, Мега Maxi и Темпо продавница у Београду су постављене посебно дизајниране кутије за донације хране намењене корисницима удружења ментално недовољно развијених особа (МНРО).

Грађани ће намирнице моћи да донирају у Maxi, Мега Maxi и Темпо маркетима на следећим локацијама: Maxi – Миријевски венац 23, Миријево, Темпо – Вилине Воде бб, Темпо – Аутопут за Загреб 35, Мега Maxi Ада – Обреновачки друм 3 и Темпо Хипермаркет Врачар – Бачванска 21, док ће Банка хране Београд у сарадњи са локалним удружењима за помоћ МНРО храну дистрибуирати најугроженијим грађанима.

Упркос томе што се храна све више донира, а произвођачи хране и трговци желе да донирају вишкове хране народним кухињама, банкама хране и добротворним организацијама, количина хране која се донира и даље чини само мали део у укупном вишку јестиве хране доступне у Србији, а из Фондације поручују да је решење овог проблема је у ближој сарадњи свих укључених актера.

Менаџер пројекта у Фондацији Ана и Владе Дивац која предводи Коалицију за доброчинство Жељко Митковски позвао је све компаније, медије, организације и грађане да се укључе у кампању „Спасимо храну, спасимо хуманост“.

„И ове године кампањом “Спасимо храну, спасимо хуманост“ желимо да допринесемо повећању донација хране за најугроженије и смањењу бацања хране која је још увек безбедна за људску употребу“, рекао је Митковски.

Директор Српског филантропског форума Веран Матић истакао је да је током прошлогодишње кампање прикупљено и донирано готово 70 тона хране вредне 13,6 милиона динара.

Коалицију за доброчинство чине Фондација Ана и Владе Дивац, Српски филантропски форум, Траг фондација, Смарт Колектив, Catalyst Балканс, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept