Početna » У СРЕДУ СВИ ТРЕБА ДА ВОДЕ РАЧУНА О ЈЕДНОЈ СТВАРИ: Веровање за СУТРАШЊИ ПРАЗНИK носи ПРЕЈАKУ ПОРУKУ

У СРЕДУ СВИ ТРЕБА ДА ВОДЕ РАЧУНА О ЈЕДНОЈ СТВАРИ: Веровање за СУТРАШЊИ ПРАЗНИK носи ПРЕЈАKУ ПОРУKУ

Српска православна црква и верници сутра, 14. јуна прослављају дан посвећен светом Јустину мученику и философу

од Паланка данас
0 Коментар

Свети Јустин мученик и философ био је један од првих апологета (бранилаца) хришћанства.

Рођен је од јелинских родитеља у самаријском граду Сихему 105. године. Усрдно је трагао за мудрошћу код философа, најпре стоика, затим перипатетика, питагорејаца и најзад у платониста, али му је чудесни старац Трифон објаснио да људи не могу знати истину о Богу док им је Бог не открије, а Он је то урадио у књигама Светог Писма.Јустин поче читати Свето Писмо, и сав постане убеђени хришћанин. Ипак није се хтео крстити све док се није лично уверио о лажности свих оних оптужби које су незнабошци против хришћана истицали.

Дошавши у Рим у долами философској, он убрзо стекне тамо велико поштовање и много присталица. Видећи мучење невиних хришћана, он написа апологију (одбрану) хришћана и хришћанског учења и преда је цару Антонину и сенату. Цар с пажњом прочита апологију и нареди да престане гоњење хришћана. Јустин узе препис цареве наредбе и с њом оде у Азију где помоћу те наредбе спасе многе хришћане. Потом се врати понова у Рим. Kада наста гоњење од цара Марка Аурелија, он написа другу апологију и упути је цару. Неки нечасни философ Kрискент, циник, из зависти га оптужи као хришћанина, те Јустин допаде тамнице. Желећи смрт Јустину, а бојећи се да се овај како на суду не оправда, Kрискент улучи прилику, те некако отрова Јустина у тамници 166. године.

Важно је напоменути да је Свети Јустин философ по благослову Патријарха Павла установљен као заштитник адвоката.

Обичај налаже да се овог дана, када прослављамо светог Јустина мученика и философа сконцентришемо на само једну ствар а то је правда. Будите правични, будите људи – као што нас је учио Патријарх Павле.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept