Početna » У УТОРАК СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН Патријарх Павле решио дилему домаћица око СЛАВСКОГ ЖИТА, да ли се спрема или не

У УТОРАК СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН Патријарх Павле решио дилему домаћица око СЛАВСКОГ ЖИТА, да ли се спрема или не

Српска православна црква у уторак, 21. новембра, прославља Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познатији као Аранђеловдан.

од Паланка данас
0 Коментар

Сабор Светог Архангела Михаила уписан је у црквеном календару црвеним словом и веома је поштован међу православцима.

Увек се обележава 21. новембра у знак сећања на једног од анђела који су се са војском свих анђела супротставили силама зла.Верује се да је анђео Михаило први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“. На грчком језику реч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи весник, анђео.

Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу, као путник или просјак.

Арханђел Михаило је, према веровању, „живи светац“ и у народу постоји погрешна традиција да славари не спремају жито (кољиво) за Аранђеловдан и Илиндан, јер кажу да су то „живи свеци“.

Годинама се пред овај празник и славу чује питање и дебата о томе, да ли кувати жито

Свети Михаило, познатији као Аранђеловдан се сматра живим свецем, па због тога многи верници сматрају да се уочи овог празника и славе не кува славко жито.

Због тога се цесто воде полемике, и док једни тврде да треба, други кажу не, а ево шта је о томе у својој књизи „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“ написао упокојени патријарх Павле.

Кољиво, или жито, спрема се не за свете који су умрли, већ како се у самој молитви за освећење кољива свештеник моли, да се кољиво приноси у славу Бога, „у част и спомен светог (изговара се име славе породице), и у помен оних који умреше у благочестивој вери“.

Ово је најбитнији део молитве у којој се открива смисао припремања кољива за Крсну славу. Крсна слава са славским колачем и кољивом се приноси Бога ради и у част крсног светога као заштитника породице.

Кувана пшеница није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који сада живе у вери са Богом и својом Крсном славом.

Истина је, такође, да су сви свеци живи, јер у Богу нико не може бити мртав – Бог је Бог живих, а не мртвих.

Погрешна пракса је вероватно настала услед чињенице да се жито спрема и за парастосе упокојеним ближњима. У оба случаја, жито представља жртву Богу и симболизује православну веру у опште васкрсење.

Та жртва се приноси Богу у име оног светитеља или упокојеног чије се име спомиње тога дана, или тог парастоса. Да ли је реч о светитељу који је живео, па се упокојио, или никада није прошао кроз биолошку смрт, попут Арханђела Михаила или Светог Илије, не прави никакву разлику у погледу жртава које се приносе Богу (славски колач, жито и вино).Дневник

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept