Početna » (ВИДЕО) У ВОДИЦАМА УРУЧЕНА НАГРАДА УНС-а “ПЕРА ТОДОРОВИЋ”ЗА ФЕЉТОН

(ВИДЕО) У ВОДИЦАМА УРУЧЕНА НАГРАДА УНС-а „ПЕРА ТОДОРОВИЋ“ЗА ФЕЉТОН

„Зрнце мудрости Душка Радовића каже да је сваки нови дан или казна или награда за оно што смо урадили. За мене је овај дан велика награда. Ја сам овај дан и ја сам ова награда“, рекла је новинарка Бранислава Милунов којој је данас у Новинарској кући Пере Тодоровића у Водицама код Смедеревске Паланке за фељтон „Слушате сада Студио Б“ уручена награда Удружења новинара Србије (УНС) која носи име његовог другог председника и уредника „Малих новина“.

од Паланка данас
0 Коментар
https://youtu.be/uDgTMMpbONs

 

Бранислава Милунов је награду посветила тадашњем „Студију Б“ и свим јунацима фељтона. Са некима од њих се, додала је, и сада сваке године састаје на дан када је ова медијска кућа кренула са радом.
„Многи од њих више нису са нама, а са многима се и сада дружим и састајем првог априла. Ту настају нове приче. Фељтон се наставља. Није завршен ни у слици ни у тону. Јављају се људи који су слушали Студио Б и имају нешто занимљиво да кажу. Онда то чувам да би се фељтон једног дана проширио у књигу“, рекла је Милунов.

Када је писала о Студију Б, намеравала је, каже за сајт УНС-а, да приче које осликавају историјат овог радија буду део књиге. Додала је да планира да ово, како га је жири назвао, „сведочанство о радијској револуцији“ једног дана и укоричи.

„За квалитетну књигу су неопходна и финансијска средства. Засад самзадовољна тиме што је дневни лист објављивао фељтон и што се и данас у наставцима објављује на сајту УНС-а“, рекла је Милунов.

Да фељтон „Слушате сада Студио Б“ због значаја заслужује да буде не само књига већ и уџбеник новинарства у образложењу је навео жири који је одлучивао о награди.

Живојин Ракочевић, председник УНС-а уручио је данас Бранислави Милунов награду "Пера Тодоровић" за фељтон

Живојин Ракочевић, председник УНС-а уручио је данас Бранислави Милунов награду „Пера Тодоровић“ за фељтон

Председница жирија Бранислава Џуновa рекла је да фељтон представља јединствен документ о медију који је за многе слушаоце био члан породице.

„Бранислава Милунов је пажљиво, са стрпљењем и спознајом колико је то важно, сакупила успомене на прве две деценије постојања радија Студио Б, који је био симбол времена, померао стандарде и модерним изразом освајао слушаоце. Пишући чисто и новинарски прегледно, створила је живописну новинарску причу, која стилски подсећа на рад Пере Тодоровића“, наводи се у образложењу жирија које је прочитала.

Џуновa је додала да је фељтон настао као спој детаљне претраге докумената и личне приче. Све је то, како је истакла, сврстано у питко новинарско штиво.

„Похвалама додајмо и опаску једног од чланова жирија да се интегрална верзија фељтона, због духовитих детаља, чита у даху. Такође, да поседује новинарску прецизност и поштује чињенице до којих се дошло у истраживањима у документацијама дневних и недељних листова“, рекла је Џуновa.

Награду је Бранислави Милунов уручио председник УНС-а и члан жирија Живојин Ракочевић који је рекао да се добитница издвојила управо по индивидуализму, што је и суштина награде.

„Бранислава Милунов је засенила жири који је пажљиво разматрао све пристигле радове. Суштина њеног рада је у индивидуализму и она се ту срела са Пером Тодоровићем, који је био изразити индивидуалац“, рекао је Ракочевић.

Додао је да су сви који су присуствовали уручењу учинили да Водице данас буду новинарска престоница Србије.

Зато је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао да Новинарској кући Пере Тодоровића треба „дати живот“.

„Док је нас, биће и ове награде. Док је ове награде, завичајци, локалана самоуправа и УНС бринуће да ова кућа буде важно место и на новинарској и на туристичкој мапи. Овом дому треба дати живот као што је Пера Тодоровић дао живот српском новинарству“, додао је Брајовић.

Са тим је била сагласна и заменица председника Општине Смедеревска Паланка Ђурђина Младеновић која је додала да се нада да ће се и у наредним годинама ова кућа живети и славити име Пере Тодоровића.

Уручењу награде присуствовали су и потрпредседница УНС-а Оливера Милошевић, члан Управе УНС-а Горан Аврамовић, познати новинари из Смедеревске Паланке Драгољуб Јанојлић и Слободан Тодоровић, као и некадашњи новинар и уредник „Студија Б“ Петар Пеца Петровић, који је Милунов подстакао да пише фељтон.

Аутор: Александра Ничић ИзворУНСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept