Početna » УЧИТЕЉИ И НАСТАВНИЦИ ДОБИЈАЈУ НОВИ СОФТВЕР КОЈИ ЋЕ ПРАТИТИ ФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ЂАКА

УЧИТЕЉИ И НАСТАВНИЦИ ДОБИЈАЈУ НОВИ СОФТВЕР КОЈИ ЋЕ ПРАТИТИ ФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ЂАКА

од Паланка данас
0 Коментар

Софтвер који ће примати и обрађивати податке о физичком развоју и моторичким способностима ученика и препоручивати које вежбе треба да раде и у школи и код куће ради побољшања физичког статуса од интереса за здравље ученика требало би од следеће школске године да заживи у свим основним и средњим школама у Србији, објавио је Курир.

– Од школске године 2023/24, што је у складу и са Акционим планом за спровођење Стратегије развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030, требало би да почне с радом софтвер који ће пратити физички развој и развој моторичких способности ученика почев од трећег разреда основне школе (у прва два разреда предвиђено је само праћење физичког развоја ученика), као и свих средњих школа. Учитељи и наставници физичког и здравственог васпитања на почетку (септембар-октобар) и на крају сваке школске године (мај) раде тестирања ученика, на основу приручника које су израдили Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ) и Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ).

Према протоколу тестирања, наставници су најпре у обавези да провере да ли су ученици здравствено способни. Оптималан број школских часова за тестирање ученика једног одељења предложеном батеријом тестова је три. Постоји неколико начина могуће организације тестирања, обично се у оквиру првог часа одвоји време за тестирање кардиореспираторне издржљивости (тест “шатл ран”) и мерење висине и масе тела; на другом се може тестирати снага и издржљивост у снази (тестови: скок удаљ, лежање-сед за 30 с и издржај у згибу) и на трећем гипкост и агилност (тестови: претклон у седу и чунасто трчање 4 x 10 м) – објашњава за Курир др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и доктор наука из области физичког васпитања и спорта.

Резултати ученика, објашњава Пашић, који су за његов узраст и пол око просека (зелена боја) или изнад просека (жута боја) указују да његов физички развој и моторичке способности не угрожавају његово здравље, док они у зони испод просека (црвена боја) указују да захтевају побољшања како му здравље не би било угрожено. Добијене резултате тестирања софтвер ће обрадити и избацити извештај на ком се види у којој зони је ученик и шта треба да унапреди, а што учитељ/наставник саопштава деци и родитељима, а такође и усмерава ученике на начине физичког вежбања, водећи рачуна о одређеним педагошким импликацијама у свим фазама тестирања.

– Према данашњим концептима у свету, добијени резултати не би смели да се користе за евентуална поређења и оцењивање ученика и резултати не служе ни за какву класификацију или селекцију ђака. – наглашава Пашић и додаје да ће на крају сваке школске године бити анализа ефеката примене овог система.

Тренутно у школама наставници прате и тестирају ученике којима предају користећи педагошку документацију, воде радни картон за сваког ученика који садржи податке с тестирања.

– У времену дигитализације можемо констатовати да је то застарео начин праћења. Зато покрећемо софтвер који ће омогућити наставнику једноставнији унос података, брже повратне информације до ученика и родитеља, континуирано праћење физичког развоја и моторичких способности ученика током школовања, ефикаснији рад на унапређењу мера за побољшање физичког статуса од интереса за здравље ученика, као и праћење тренда развоја ученика којима предаје. Цео систем од следеће школске године биће обавезан за све средње школе, као и за све основне, почев од трећег разреда – каже Пашић и додаје да је планирано да пројекат, заједно са ЗВКОВ и ЗУОВ.

Цео текст: Курир

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept