Početna » УДОВИЦЕ ИЛИ УДОВЦИ НЕ ГУБЕ ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ АКО СКЛОПЕ НОВИ БРАК

УДОВИЦЕ ИЛИ УДОВЦИ НЕ ГУБЕ ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ АКО СКЛОПЕ НОВИ БРАК

Исто тако заснивање нове заједнице нема никаквог утицаја на право на породичну пензију које су остварила њихова деца, кажу у Фонду ПИО

од Паланка данас
0 Коментар

Жена из Старе Пазове која по смрти супруга прима породичну пензију скоро деценију јавила се ових дана редакцији у недоумици да ли ће уколико се поново уда изгубити право на ова примања. Није само она у питању, већ и дете које је на студијама и нема још 26 година. Па је брине да ли би и оно могло да остане без очеве пензије ако се мајка преуда.Каже да нема других примања, осим ових 57.000 динара породичне пензије, али да је због новонастале ситуације у проблему, јер не би да остане без ових примања уколико заснује нову брачну заједницу, не толико због себе, како каже, него због детета које је при крају студија.

Упитани шта каже пензијски закон у оваквим ситуацијама у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање, за „Политику” истичу да нема места бризи.

– Удовице или удовци не губе породичну пензију ако склопе нови брак или заснују ванбрачну заједницу. Исто тако заснивање нове заједнице нема никаквог утицаја на право на породичну пензију које су остварила њихова деца. Према Закону о ПИО, породичну пензију није могуће наследити. Условно речено, могу се наследити само старосна или инвалидска пензија. Тачније, право на породичну пензију имају чланови породице умрлог који је примао старосну или инвалидску пензију, односно онога који је испунио услове за пензију или има најмање пет година стажа. Уколико је узрок смрти повреда на раду или професионална болест, чланови породице стичу право на пензију без обзира на дужину стажа осигурања умрлог, истичу у пензијском фонду.

Право на породичну пензију може остварити супружник и ванбрачни партнер уколико су брак или ванбрачна заједница трајали најмање три године, или ако са умрлим има заједничко дете, и то ако испуњава следеће услове – да су деца рођена у браку или ван брака или усвојена, пасторчад коју је осигураник, односно корисник права издржавао.

Право имају и унучад, браћа и сестре и друга деца без родитеља односно деца која имају једног или оба родитеља који су потпуно неспособни за рад, а коју је осигураник, такође издржавао.

Сви они стичу право на породичну пензију и она им припада до 15. године живота, без обзира на то да ли се школују, односно до 20 година ако похађају средњу школу. Истовремено, до 26 године право на ову пензију имају деца која су на студијама. Овај новац припада и деци док траје неспособност за самосталан живот и рад, настала до 15. године живота.

Детету коме је школовање прекинуто због болести породична пензија припада и за време болести, као и изнад година живота прописаних у случају школовања, али највише за онолико времена колико је због болести изгубило од школовања. Детету коме је школовање прекинуто због служења војног рока, породична пензија припада и за време служења војног рока, а најдуже до навршене 27. године живота.

Инвалидно дете стиче право на породичну пензију и после престанка запослења, односно обављања самосталне делатности.

Родитељ (отац и мајка, очух и маћеха и усвојиоци) које је осигураник издржавао до своје смрти, стичу право на породичну пензију ако је навршио 65 (мушкарац), односно 60 (жена) година живота или постао потпуно неспособан за рад Износ породичне пензије се одређује у проценту од пензије која припада, односно која би припадала умрлом у моменту смрти, и то за једног члана 70 одсто, два 80, за три члана 90. И за четири и више чланова 100 процената.

Деци без оба родитеља припада, поред породичне пензије по једном родитељу, и породична пензија по другом родитељу, као једна пензија чији износ не може прећи највиши износ пензије одређен законом.

(Извор: Политика)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept