Početna » УПРАВО СЕ ОГЛАСИО ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА: Поменуо је ново ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА

УПРАВО СЕ ОГЛАСИО ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА: Поменуо је ново ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА

За неколико дана сви пензионери и корисници накнада примиће своје увећане јануарске принадлежности

 


Пензије се никада до сада нису повећавале тако брзо и знатно изнад нивоа инфлације и све то на здравим основама, а за неколико дана следи исплата јануарских принадлежности увећаних за готово 15 одсто, рекао је директор ПИО фонда, Реља Огњеновић.Изворни приходи Фонда ПИО у 2023. години остварени су у износу 744,7 милијарди динара и виши су од ребалансом планираних за 5,4 милијарде, односно за 0,7 одсто.

У односу на 2022. годину, наплаћени доприноси виши су за 69,8 милијарди динара, односно за 10,3 одсто, саопштио је Фонд ПИО.

Разлоге за повећане приходе од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање видимо у номиналном расту зарада и у континуираном расту регистроване запослености, што је одраз стабилне и отпорне економије наше земље.

За неколико дана сви пензионери и корисници накнада примиће своје увећане јануарске принадлежности.

Овом редовном повећању претходило је и ванредно усклађивање пензија у октобру прошле године од 5,5 одсто, а то је најбољи показатељ да тежња државе није само очување стандарда пензионера, већ и његов стални раст.

Другог фебруара, прво за кориснике из категорије самосталних делатности, почиње исплата јануарских пензија увећаних за 14,8 одсто. Са тим увећањем просечна пензија износи око 45.775 динара, односно око 390 евра.

Како је подсетио директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, у последње две године, укључујући редовна и ванредна повећања, у Србији су пензије укупно кумулативно повећане више од 56 процената.

Желимо што пре да дођемо до нивоа пензија који смо обећали, а то је 650 евра за просечну пензију до краја 2027. године.

Са јануарским повећањем најнижа пензија у Србији за кориснике из категорије запослених и самосталних делатности сада износи 24.987,67 динара, а највиша за све кориснике 230.145,48 динара. Увећана је и вредност општег бода који утиче на висину првог обрачуна пензије, а који сада износи 1.345,88 динара.

Осим пензија, повећане су и накнаде за негу и помоћ другог лица и за телесно оштећење, док корисницима старосне, превремене старосне, инвалидске и породичне пензије којима висина принадлежности не прелази 51.618,14 динара настављамо да исплаћујемо новчани износ као увећање уз пензију до пет одсто, у складу са уредбом Владе Републике Србије.

Огњеновић је подсетио и да је у новембру 2023, другу годину заредом, корисницима пензија и новчаних накнада исплаћена и једнократна помоћ у износу од 20.000 динара.

И ова статистика најбоље показује да се пензије никада до сада нису повећавале тако брзо и знатно изнад нивоа инфлације и све то на здравим основама.

То је било могуће урадити јер је Србија данас јака држава која брине о свим својим грађанима а посебно о најстаријима, закључује директор Фонда ПИО.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept