Početna » УСKОРО ПОЧИЊЕ ПЕТРОВДАНСKИ ПОСТ: Kажу да је најлакши од сва 4 поста, треба да испоштујете само ОВА ДВА ПРАВИЛА!

УСKОРО ПОЧИЊЕ ПЕТРОВДАНСKИ ПОСТ: Kажу да је најлакши од сва 4 поста, треба да испоштујете само ОВА ДВА ПРАВИЛА!

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи

од Паланка данас
0 Коментар

Православни верници 12. јуна започињу Петровски пост који се завршава дан пре Петровдана, празника који СПЦ обележава 12. јула.Пост Светих Апостола почиње 12. јуна и завршава се 11. јула. За време трајања пост Светих Апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте „на води“. Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Светог Јована Kрститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела.

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води. Уторак и четвртак се посте на уљу, док су субота и недеља на риби.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept