Početna » УСKОРО СЛАВИМО МАЛУ ГОСПОЈИНУ, ЈЕДАН ОД НАШИХ НАЈВЕЋИХ ПРАЗНИKА: Овај обичај НИKАKО НЕ БИСТЕ СМЕЛИ ДА ПРЕKРШИТЕ

УСKОРО СЛАВИМО МАЛУ ГОСПОЈИНУ, ЈЕДАН ОД НАШИХ НАЈВЕЋИХ ПРАЗНИKА: Овај обичај НИKАKО НЕ БИСТЕ СМЕЛИ ДА ПРЕKРШИТЕ

На Малу Госпојину многи планирају и заказују венчања

од Паланка данас
0 Коментар

За девет дана, тачније 21. септембра, православни верници обележавају Рођење пресвете Богородице, празник који се назива и Мала Госпојина. Побожни родитељи Пресвете Богородице Јоаким и Ана живели су у Назарету.Ћерку Марију добили су у позним годинама после пет деценија брака. Највећи српски средњовековни задужбинар краљ Милутин посветио је Богородичиним родитељима цркву у комплексу студеничког манастира. У народу се овај празник свечари и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању.

Обичај је да се на овај дан не раде физички послови, већ да се проведе у одмору и молитви.

На Малу Госпојину многи планирају и заказују венчања, јер према старом веровању, парови који су се верили или венчали на овај дан имају посебан благослов.

Мала Госпојина се слави са мрсном или посном трпезом, а то зависи искључиво од тога да ли „пада“ у среду или петак када се слави посно, а осталим данима се слави мрсно.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept