Početna » УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ И МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА САНУ

УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ И МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА САНУ

Паланачка гимназија потписала је Споразум о петогодишњој сарадњи са Математичким институтом САНУ.

од Паланка данас
0 Коментар
У оквиру те сарадње данас је Паланачку гимназију посетио др. Петар Вранић и одржао предавање на тему „Употреба вештачке интелигенције у свету савремене геоинформатике“.
Предавање је одржано у оквиру часа предмета Програмске парадигме за ученике ИТ смера четвртог разреда који предаје професорка Сања Рајић, а присуствовале су и колеге из стручног већа математике и информатике, као и директорка школе.
Циљ предавања био је да се ученици упознају са основним аспектима даљинске детекције – технологије масовног прикупљања геопросторних података путем система који нису у директном физичком контакту са испитиваном појавом или објектом (сензори на авиону, сателиту). У том смислу даљинска осматрања Земље омогућавају напредно управљање природним ресурсима засновано на

прецизним и правовременим информацијама. Ученицима су представљени примери примене ове технологије за геолошка, геофизичка, еколошка и разна друга истраживања.

У наредном периоду у Паланачкој гимназији биће одржана још два предавања Математичког института САНУ на тему вештачке интелигенције и једно предавање о роботици од стране Института Михајло Пупин.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept