Početna » УСВОЈЕНЕ ИЗМЕНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА: Напад на наставнике и лекаре сада кривично дело

УСВОЈЕНЕ ИЗМЕНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА: Напад на наставнике и лекаре сада кривично дело

Текст измене Кривичног законика којим се предвиђа да напад на наставнике и лекаре постане кривично дело, у рангу напада на адвокате је усвојен.

Планирано је да јавна расправа о овом тексту почне у септембру, а да крајем године буде усвојен у парламенту, преноси Еуронеwс Србија.
Синдикати су задовољни и очекују да немиле сцене из учионица и ординација више неће бити главна тема у медијима.

„Неће ово решити проблем насиља, али ће га смањити. До сада је било ако неко нападне лекара на дежурству он је могао приватно да га тужи. Када буде измењен Кривични законик биће тужба по службеној дужности. Људи ће више водити рачуна јер ће запрећена казна бити од шест месеци до три године затвора. До сада су могли да добију новчану казну или до годину дана затвора“, каже за Еуронеwс Србија др Горица Ђокић, председница Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Конкретни предлози за одвраћање починилаца

Крајем јануара (30. 1. 2024.) Синдикат лекара и фарамацеура упутио је Министарству правде, Министарству здравља, Влади Србије, председнику државе, Народној скупштини, предлог за измену Кривичног законика, који подразумева већу заштиту запослених у здравству

„Угрожавање сигурности обухваћено чланом 138. ставом 1. КЗ, који сада штити здравствене раднике, предвиђа само новчану или казну затвора до једне године за починиоца, што не сматрамо довољном заштитом здравствених радника, нити адекватном“,наведено је у допису.

Наведени су и конкретни предлози како да се пооштравањем санкција, демотивишу потенцијални починиоци.

Кап која је прелила чашу код просветних радника да и они траже ригорозније казне, био је напад на професора Техничке школе у Бачкој Паланци кога је током часа напао бивши ученик и нанео му тешке телесне повреде.

Запослени у просвети су 16. маја организовали протест у Београду, са само једним захтевом- измена Кривичног законика и да се напад на наставника третира као кривично дело по угледу на адвокате.

Министарство правде изашло је у сусрет просветарима, урађена је нова верзија Кривичног законика која чека на усвајање. У новој верзији текста, који је предложен од стране Министарства правде, у члану 344 б наведено је: „Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословима које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године“.

У тексту се још наводи да „ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година“.

„Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година„, наведено је у предложеној верзији текста, преноси Еуронеwс Србија.

Шта то у пракси значи?

Измене у Кривичном законику углавном односе на средње школе, где су старији малолетници и пунолетни ђаци, али не и основце.

У основним школама насиље је регулисано просветним законима и правилницима. Правилник о оцењивању каже да се сваки напад на наставника од стране малолетника сматра најтежим, трећим степеном насиља, који подразумева укључивање полиције и Центар за социјални рад.

Уколико се родитељи основаца дрзну да нападну наставника, то ће би кривично дело.

Представници синдиката тражили су да се у текст измене Кривичног законика унесе и одредба која се односи на имовину наставника, као што је дефинисано за адвокате.

„Добили смо објашњење да се под оштећењем имовине код адвоката сматрају канцеларије. За наставнике то би била учионица, а то је државно власништво. Тако да смо од тога одустали“, рекао је недавно за Еуронеwс Србија Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Извор Еуронеwс СрбијаYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept