Početna » ВАЖНА ВЕСТ! Пензионерима са минималном пензијом рачуни нижи за додатних 1.000 динара

ВАЖНА ВЕСТ! Пензионерима са минималном пензијом рачуни нижи за додатних 1.000 динара

Влада Републике Србије усвојила је, на предлог Министарства рударства и енергетике, измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу које ће омогућити већем броју грађана да добије попуст за електричну енергију, ГАС или грејање.

од Паланка данас
0 Коментар

Пензионери који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 21.766,26 динара, имаће право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне.Изменама Уредбе право на умањење рачуна за електричну енергију, ГАС или грејање  имаће и домаћинства чији су чланови остварили право на увећану новчану помоћ. Осим тога, омогућено је да се право на умањење рачуна стиче по службеној дужности.

„Током читаве године радили смо на томе да повећамо број грађана који користе право на олакшице за потрошену енергију. Сада посебан акценат стављамо на наше најстарије грађане и омогућили смо да пензионери који имају бројила на своје име и пензије до 21.766,26  динара добију МЕСЕЧНО за хиљаду динара ниже рачуне за електричну енергију током зимске сезоне. ПОЗИВАМ НАШЕ НАЈСТАРИЈЕ СУГРАЂАНЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ОД СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ НА ШАЛТЕРИМА У СВОЈИМ ОПШТИНАМА, А МИСЛИЛИ СМО И НА ОНЕ КОЈИ НИСУ У МОГУЋНОСТИ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЛИЧНО И ЊИХОВИ РАЧУНИ ЋЕ  СЕ УМАЊИВАТИ ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ. Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу Уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију. Такође, подсећам и да одговорним понашањем према потрошњи електричне енергије сви грађани могу умањити своје рачуне током грејне сезоне и до 40 одсто“,  рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Поред препознавања нових посебно осетљивих група домаћинстава, измене Уредбе ће омогућити да се поступак остваривања права на статус енергетски угроженог купца спроводи по службеној дужности, кроз размену података између надлежних институција и снабдевача. На тај начин биће значајно увећан броја домаћинстава обухваћених олакшицама. Подсећамо, Влада Србије је у децембру 2022. године донела нову Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је унапредила критеријуме за остваривање статуса енергетски угроженог купца како би омогућила већем броју домаћинстава да остваре право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање. Овим прописом, грађанима који са својим примањима не могу да приуште довољну количину енергије за свакодневне потребе, омогућено је смањење рачуна и до 50 одсто, а до сада је око 72.000 домаћинстава остварило ово право.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept