Početna » ВАЖНА ВЕСТ ЗА ЈЕДНУ ГРУПУ ПЕНЗИОНЕРА: Важе нова правила која се тичу пореза

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ЈЕДНУ ГРУПУ ПЕНЗИОНЕРА: Важе нова правила која се тичу пореза

Неопорезиве су само пензије које исплаћује социјално осигурање

од Паланка данас
0 Коментар

Да ли Срби који живе у Хрватској морају да плаћају порез на пензије?Да ли пензионери који живе у Хрватској, међу којима има и Срба, а стекли су пензију у иностранству, подлежу плаћању пореза на доходак у овој бившој југословенској републици зависи од тога постоји ли уговор о избегавању двоструког опорезивања с државом из које се исплаћује пензија. Највише иностраних пензија у Хрватску стиже из Немачке, Аустрије, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, а нова правила важе од 1. јануара, преноси хрватски „Т портал”.

Пензије свих грађана с пребивалиштем у Хрватској остварене у иностранству сматрају се признаницама од несамосталног рада и опорезују се на исти начин као и принадлежности остварене у Хрватској, осим ако је уговором о избегавању двоструког опорезивања уређено другачије.

Хрватска има потписане уговоре о избегавању двоструког опорезивања за седамдесетак држава, а у већини случајева има право опорезивања пензија ако су пензионери њени резиденти. Неопорезиве су пензије оне које су Хрвати стекли у 11 земаља – у Немачкој, Белгији, Канади, Луксембургу, Кини, Македонији, Маурицијусу, Оману, Пољској, Мароку и Сан Марину.

Неопорезиве су само пензије које исплаћује социјално осигурање, а оне које достављају фондови изван система социјалног осигурања опорезују се у Хрватској. Пензионери који остварују пензију из иностранства, без обзира на то опорезује ли се она или не, обавезни су да поднесу пријаву за упис у регистар порезних обвезника. Ова пријава се подноси пореској управи, а уз то је обавезно приложити документа о оствареном дохотку, односно примању (решење или потврда о пензији, банковни извод за рачун на који је извршена уплата пензија и друго).

Такође, пензионер мора да извади пореску картицу у Пореској управи или преко портала да би могао при обрачуну аконтације пореза у току године користити лични одбитак или неопорезиви део дохотка.

Ако пензионер уз инострану прима и домаћу пензију, пореска управа код обрачуна аконтације узима у обзир оба прихода, укључујући исплате награда страног исплатиоца пензија.

Пензионер је дужан Пореској управи до 31. јануара да пријави промену висине пензије за претходну годину ако је промењени износ већи или мањи за 20 одсто у односу на износ претходног решења. У том случају ће порезници након спроведенога поступка донети ново решење о утврђеној месечној аконтацији и разлици пореза за уплату или поврат за претходно порезно раздобље.

Пензионер може затражити изузеће од плаћања аконтације пореза на страни доходак ако истовремено плаћа порез на доходак у иностранству у држави с којом Хрватска нема уговор о избегавању двоструког опорезивања или прима пензију из држава с којима ова земља, у складу са постојећим уговорима о избегавању двоструког опорезивања, има подељено право опорезивања пензија, пише „Т портал”, преноси Политика.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept