Početna » ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА СВЕ РОДИТЕЉЕ: Ево шта све треба да знате о путовању деце у иностранство

ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА СВЕ РОДИТЕЉЕ: Ево шта све треба да знате о путовању деце у иностранство

УКОЛИКО дете треба да путује ван граница наше земље без родитеља, за то ћете морати да набавите један посебан документ - сагласност за путовање малолетног лица у иностранство, у супротном, оно може бити спречено да уђе у земљу у које је кренуло. Такође, и када дете путује само са једним родитељем, онај други мора да да, и писаној форми своју сагласност да дете може да иде у иностранство.

од Паланка данас
0 Коментар

Та оверена сагласност код нотара кошта 360 динара, а ако се даје сагласност и оца и мајке, 600 динара. На дну текста можете и да преузмете формуларе за попуњавање те сагласности коју потом можете да однесете и оверите код нотара.Од 2018. године новим Законом о граничној контроли малолетна лица су, уз општи режим, уведена и у посебан режим граничне контроле, који важи само за њих. Одредбе овог Закона садрже два решења заштитног карактера у корист малолетних лица, од којих се једним решењем ствара обавеза за полицијске службенике, а другим решењем обавезе за лице у чијој пратњи малолетник путује, а није му родитељ или законски заступник.

Новим Законом, како је објашњено, у односу на претходни створене су додатне претпоставке да се када прелазите гранични прелаз Србије превентивно спречи злоупотреба деце и унапреди заштита малолетних лица у целини.

Када је у питању сагласност родитеља за путовање њиховог детета у иностранство, она је увек потребна од стране оба родитеља, без обзира да ли дете границу прелази само или то чини са другим особама које му нису родитељи или законски заступници. Када дете путује у иностранство са једним од родитеља, увек је потребна сагласност другог родитеља, без обзира да ли су родитељи у брачној или ванбрачној заједници, односно, који родитељ обавља старатељство ако су разведени.

То је само једна од ствари коју ако немате, можете бити враћени са границе.

Прецизније, давање сагласности, од случаја до случаја, изгледа овако.

Дете само путује ван Србије са друштвом, школом, спортским клубом или неком другом организацијом

Важе општа правила Закона, односно, за прелазак државне границе малолетно лице до навршене 16. године живота, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако они заједнички врше родитељско право, или законског заступника уместо родитеља.

Дете путује ван Србије само, односно без родитеља који су у браку

Важе општа правила Закона, односно, за прелазак државне границе малолетно лице до навршене 16. године живота, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако заједнички врше родитељско право.

Дете путује ван Србије са једним од родитеља који су у браку

У овом случају малолетно лице до навршене 16. године живота мора поседовати сагласност родитеља који не путује са њима и он ту сагласност даје родитељу који путује са дететом.

Дете путује ван Србије само, а његови родитељи су разведени

Потребна је оверена сагласност оба родитеља, сем у случају ако они заједнички не врше родитељско право, већ то право врши један од родитеља самостално. У том случају мора поседовати оверену сагласност оног родитеља који самостално врши родитељско право.

Шта ствара забуну?

Забуну у вези давања сагласности за путовање малолетног лица у иностранство заправо ствара оно што претходи преласку границе и изласку из Србије, а то је издавање путне исправе, односно, пасоша детету.

У том процесу, ако само један родитељ самостално обавља родитељско право, примењује се судска пресуда којом је то родитељско право регулисано и у којој мора бити наглашено да родитељ који подноси захтев за издавање путне исправе за дете, самостално обавља родитељско право и да има право, између осталог, да са дететом путује у иностранство или самостално даје сагласност за његово самостално или путовање у пратњи другог лица ван граница Србије.

Шта је сем сагласности потребно за излазак из земље?

Поред оверене сагласности у наведеним случајевима, деци је потребан и пасош, с тим да у одређеним случајевима границу могу прећи и са личном картом на коју деца у Србији имају право од десете године живота. Деца старија од десет година са личном картом могу прећи границе са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом.

Колико кошта сагласност за путовање ван Србије?

Потврда, односно, оверена сагласност се добија код нотара и цена ове услуге је око 300 динара по потпису, дакле, ако је даје само један од родитеља. Ако је потребна сагласност оба, ова услуга кошта 600 динара.

(Блиц)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept