Početna » ВАЖНЕ ВЕСТИ ИЗ НБС Плаћање ДИНА КАРТИЦОМ без ПИН кода

ВАЖНЕ ВЕСТИ ИЗ НБС Плаћање ДИНА КАРТИЦОМ без ПИН кода

До 31. марта следеће године, банке прихватиоци ће омогућити прихватање бесконтактне дина картице на целокупној мрежи динакард, док ће од 1. јуна исте године све банке издаваоци почети да издају бесконтактне дина картице, објавила је Народна банка Србије.

Из НБС су навели да ће дином за трансакције до 6.000 динара моћи да се плаћа без уноса ПИН кода, док ће за веће износе бити неопходан унос ПИН кода на ПОС терминалу.


Наводе да су трошкови које банке имају према националним картичним системима нижи од интернационалних, а с обзиром на то да се у пракси трошкови преваљују на кориснике, односно трговце и грађане, смањују се и трошкови које плаћа цело друштво.

Средства наплаћена за услуге националним платним картицама остају у земљи и не представљају новчани одлив из земље, већ напротив, доприносе националној привреди, истичу из Народне банке.

Додају да су услуге прилагођене локалним потребама и да се обезбеђује независност финансијског система, пошто извршавање трансакција платним картицама не зависи од једностраних одлука картичних система, који су приватне компаније, јер се обрада и нетирање трансакција картицама интернационалних картичних система обавља ван Србије.

Наводећи предности домаће картице из НБС указују да се домаћи системи боље прилагођавају потребама домаћих купаца и трговаца развојем нових производа, чиме се безготовинска плаћања чине доступнијим и грађанима и привреди.

Као један од успешних примера истиче се плаћање на рате дебитном картицом, која је пандан чековима.

Позитивно је и то што се ствара већа конкуренција јер се спречава стварање монопола и дуопола, који су карактеристични за тржишта платних картица.(К1инфо.рс)

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept