Početna » ВЕЧЕ ПРЕД СВЕТУ ПЕТKУ НИKАKО, АЛИ НИKАKО НЕ СМЕТЕ ДА ПРЕKРШИТЕ 1 ПРАВИЛО! Обичај је СТРОГ и морате га ИСПОШТОВАТИ

ВЕЧЕ ПРЕД СВЕТУ ПЕТKУ НИKАKО, АЛИ НИKАKО НЕ СМЕТЕ ДА ПРЕKРШИТЕ 1 ПРАВИЛО! Обичај је СТРОГ и морате га ИСПОШТОВАТИ

У петак је велики дан и црквени празник посвећен Светој Петки, једној од највећих заштитница жена

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници у петак празнују дан Преподобне мати Параскеве – Свете Петке. Ова светитељска је значајна за православце јер је помагала болеснима и сиромашнима, а верује се и да је посебна заштитница жена.Вековима се Светој Петки обраћају за помоћ народи југоисточне Европе, а све више јој се обраћају и нехришћански народи. Свима је један циљ исти – да се молитвом приближе светитељки да да им она да помоћ и спас од свих животних невоља.

Постоје многи обичаји који се раде на дан Свете Петке, 27. октобра сваке године, али посебни су они који се морају обавити уочи празника.

Вече пред Свету Петку има посебно значење, те се након вечере иде одмах на спавање.

Постоји оно што пре спавања мора да се обави. Обавезно се треба трипут прекрстити, па изговорити молитву: „Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!“

На овај начин се након вечере молио само домаћин, а жене и деца би се само три пута прекрстили. Међутим, свако се може помолити на овај начин, а након молитве се спава.

Важно је и да се глава увек током спавања окреће истоку. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну. Тамо где има деце, соба се пре спавања окади тамјаном, да се деца у сну не би преплашила.

Да подсетимо, у петак је велики дан и црквени празник посвећен Светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept