понедељак, јул 15, 2024
Početna » ВЕЛИКА ПРОМЕНА У СРПСКОМ ЗДРАВСТВУ КОЈА ЋЕ ОЛАКШАТИ ПРЕГЛЕДЕ! Пацијентима ће много уштедети ВРЕМЕ И ЖИВЦЕ

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У СРПСКОМ ЗДРАВСТВУ КОЈА ЋЕ ОЛАКШАТИ ПРЕГЛЕДЕ! Пацијентима ће много уштедети ВРЕМЕ И ЖИВЦЕ

Нови Закон предвиђа централну компоненту - еКартон где ће сви медицински подаци свих грађана Србије бити чувани на једном месту централизовано

Пацијенти у Србији више неће морати да губе драгоцено време и неколико пута одлазе код истог лекара (да би заказали термин, па на преглед, па анализе…), већ ће све моћи да заврше “у цугу”.
Помоћник министра здравља за дигитализацију Ђуро Радовић каже да Министарство здравља већ пружа услуге еЗаказивање (услугу којој грађанин директно приступа), еРецепт (којој индиректно грађанин индиректно приступа када дође код изабраног лекара који преписује терапију самом пацијенту), еБеба (где приликом рођења детета грађанин не мора да одлази директно у општину да пријави новорођену бебу већ се то ради директно из породилишта), еПотврда (о смрти и друге услуге) и да те услуге тренутно користи око милион и по грађана.

Радовић додаје да верује да ће у наредном периоду тај број расти поготово што је у плану велика промоција дигитализације у здравству будући да нови Закон предвиђа и централну компоненту – еКартон где ће сви медицински подаци свих грађана Србије бити чувани на једном месту централизовано.

Објашњава да се на тај начин грађанима штеди максимално време с обзиром на то да више не морају да иду по два, три пута код истог лекара специјалисте првенствено да би заказао термин, други пут на преглед, трећи пут да носи анализе.

– Значи, све ће ово бити обухваћено кроз један поступак дигитализацијом где ми унапред знамо заказан термин, унапред знамо да ли је потребна лабораторија као и резултати лабораторијских анализа ће бити достављени лекару специјалисти или изабраном лекару благовремено – рекао је Радовић.

Он је казао да је Законом предвиђено да се у Републички интегрисани здравствени информациони систем интегришу првенствено војни осигураници, којих има око 100.000 а затим и приватно здравство будући да се велики проценат популације лечи искључиво у приватним здравственим установама.

– Новим Законом о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства првенствено грађани ће имати комплетну здравствену документацију доступну на једном месту, чувану у државном Дата центру. На овај начин, у било ком тренутку могу да имају увид приступа у сопствену здравствену документацију. Такође, поред грађанина, комплетној документацији ће приступати и изабрани лекар који ће моћи да види податке о свом пацијенту, као и сваки лекар специјалиста код којег пацијент буде упућен – рекао је Радовић.

На тај начин ће се смањити трошкови у виду непотребних папира и заказивања термина где је пацијент морао да иде и више пута код лекара специјалисте.

– У Закону је дефинисано да еКартон и комплетан Републички интегрисани здравствени информациони систем почиње са радом 1. јануара 2025. године. Наравно, до тада је остало још доста посла у виду самог дефинисања архитектуре информационог система, као и имплементације система – закључио је Радовић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept