Početna » ВЕРНИЦИ СУТРА ОБЕЛЕЖАВАЈУ ТУЦИНДАН: Две СТВАРИ су СТРОГО ЗАБРАЊЕНЕ, а ови ОБИЧАЈИ се морају ИСПОШТОВАТИ

ВЕРНИЦИ СУТРА ОБЕЛЕЖАВАЈУ ТУЦИНДАН: Две СТВАРИ су СТРОГО ЗАБРАЊЕНЕ, а ови ОБИЧАЈИ се морају ИСПОШТОВАТИ

У појединим крајевима Србије на Туциндан се вечера на поду, никако за столом, и глава куће мора седети окренута према истоку

од Паланка данас
0 Коментар

Црквени календар – Верници Српске православне цркве сутра обележавају Туциндан – празник на који се коље и припрема печеница за Божић. Назван је Туциндан јер се тог дана животиња за печење прво тукла ушицама секире преко грудвице соли у платненој врећици стављеној на њено чело, па се онда тако ошамућена клала.Ова обичај на Туциндан је остао из претхришћанских, многобожачких времена и повезан је са приношењем жртве, али га је православна црква прихватила и благословила. За печеницу која се некада називала “божњићара” обично се коље младо свињче или јагње, а има људи који закољу и ћурку, гуску или кокошку.

Међутим, живина се у многим крајевима никако не сме наћи на божићној трпези због веровања да је она симбол “назадовања и растурања куће” јер “кључа и баца земљу иза себе”. Уколико се негде коље за супу, обавезно се одмах бацају глава и ноге.

Печеница која се спрема за Божић доприноси срећи и благостању куће у којој се коље. Свињче или овца убијају се до поднева, док дан не напредује, а на месту где ће бити убијене претходно се положи слама.

Деца се не смеју кажњавати

Некада су се деца “која то заслуже” и кажњавала и тукла на Туциндан, али после тога не, јер би, по веровању, на месту ударца искочили чиреви. У неким местима северног Баната се одржао тај обичај, па родитељи симболично “туку” децу да би била послушна.

Неки други извори наводе да се на Туциндан деца не смеју тући, управо зато што им могу изаћи чиреви.

Спремање куће за Божић

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мешење, посуду са зрневљем жита, мења сламу у гнездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући, а које ће деца покупити пијучући.

На тај дан, према веровању, ништа се не сме давати, нити износити из куће, али је зато тада неопходно вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Вечера на поду

У појединим крајевима Србије на Туциндан се вечера на поду, никако за столом, и глава куће мора седети окренута према истоку. Прво се постављају со и бели лук, а онда хлеб, пасуљ, купус, риба и остала посна храна.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept