Početna » ВЕСИЋ: ПУТАРИНА ЗА КАМИОНЕ И НА ПУТЕВИМА НИЖЕГ РЕДА

ВЕСИЋ: ПУТАРИНА ЗА КАМИОНЕ И НА ПУТЕВИМА НИЖЕГ РЕДА

од Паланка данас
0 Коментар

Министар грађевинарстве, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је увођење наплате путарине за камионе носивости веће од 12 тона, који користе путеве првог и другог Б реда.

Kако је он рекао, циљ је да се спречи уништавање друмске инфраструктуре.„Постоји проблем са одржавањем путева првог и другог Б реда у Србији које највише уништавају камиони који их користе како би избегли наплату путарине на ауто-путу. Ми ћемо увести обавезу наплате путарине за камионе теже од 12 тона на тим путевима“, рекао је на Kопаоник бизнис форуму Весић који је раније изјавио да ће пропис почети да се примењује ове године.

Додао је да ће се наплаћивати и сваки килограм вишка који камион носи мимо прописа, као и да ће се објављивати руте за кретање транзитног саобраћаја, како би се спречило уништавање локалних путева.

Он је истакао да ће се на тај начин обезбедити додатна средства за одржавање тих путева.

„Процена је да ће се наплатом ове путарине обезбеђивати од 60 до 70 милиона евра годишње“, рекао је Весић.

Министар је казао да је још 2021. године израђена студија оправданости увођења система наплате путарине на будућим деоницама аутопута и на путевима нижег реда, а на основу анализе закључено да би нова технологија, која је компатибилна са постојећим системом наплате путарине у Србији, омогућила аутоматску наплату путарине без заустављања.

Ту технологију, каже, карактеришу поузданост и тачност у процесу наплате путарине, уз заштиту приватности и смањење негативних утицаја на животну средину.

Она омогућава да возила могу да одржавају своју брзину и мењају траке док пролазе испод портала за наплату путарине, на којима се налазе антене које бележе пролазак возила и евидентирају употребу ТАГ уређаја, због чега представља најефикасније решење за наплату путарине за теретњаке ван аутопутева, навео је Весић.

Министар је рекао да ће бити одређене трасе којима кроз Србију могу да се крећу страни тешки камиони у транзиту.

Више неће бити могуће да страни тешки камиони који су у Србији само у транзиту скрећу са аутопутева, како би избегли плаћање путарине и уништавају путеве нижег реда. Наши камиони када су у транзиту у другим земљама не могу да силазе са утврђених траса за транзит, казао је Весић.

Он је истакао да се путеви нижег реда уништавају од камиона који се често претоварени тако да ће у наредним фазама бити контролисано и осовинско оптерећење тешких камиона у самом асфалту без потребе да камиони скрећу са пута ради мерења као што се то ради у многим земљама ЕУ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept