Početna » (ВИДЕО) „ЈА(О) МЕНИ“ – ПРЕД ПУБЛИКОМ КУЛТУРНОГ ЛЕТА

(ВИДЕО) „ЈА(О) МЕНИ“ – ПРЕД ПУБЛИКОМ КУЛТУРНОГ ЛЕТА

Пажљиви гледалац представе „Ја(о) мени“, одигране у оквиру Културног лета у Смедеревској Паланци, могао је да се увери колико је жанр комедије тежак и захтеван за глумце.

од Паланка данас
0 Коментар

У овом жанру важно је од почетка држати се темпа и тајминга – а успех комедије такође зависи и од комуникације глумаца са публиком, појаве коју је тешко рационално одредити. Познаваоци позоришта кажу – да публика трагедије не мора да плаче, али да гледаоци комедије морају да се смеју.Мина Лазаревић и Срђан Ивановић имали су, према томе, тежак задатак, да својом игром изазову смех и ведро расположење публике, креирајући у иначе типским матрицама ликова ове представе – обрисе карактера њених протагониста.

Долазак на преглед педесотогодишњака, који је упућен пред регрутну комисију, очигледно административном грешком, а затим његово понашање пред наизглед строгом војном докторком, асоцирају на давно постављену фејдоовску драматуршку форму, апсурдну ситуацију, која подразумева такозване типске ликове.

У брзом темпу представе, који је између осталог и физички веома захтеван, протагонистима полази за руком да обликују аутентичне ликове, чиме су надомештени поједини недостаци текста, и празнине и недоследности драматуршке структуре.

Мушки лик, Благоје Панајотовић, одговарајући на питања лекарке, у комичном маниру исповеда свој животопис, који укључује и живот и прикљученија ликова о којима говори, од оца, брата и сестара, до загонетног тече Велибора – чије име потписује текст и режију ове комедије.

Капетан Људмила Крга, на почетку крута и непопустљива, полако попушта пред изокренутим шармом свог пацијента, укључујући се у пунокрвни каламбур, у самом климаксу представе. „Ја(о) мени“ је чиста глумачка представа, одиграна без претеривања и преглумљивања, читко и педантно, са осећањем за меру, које је нарочито красило глуму Мине Лазаревић.

Реакција публике, салве смеха и аплаузи на отвореној сцени, потврђују да је глумачки труд Ивановића и Лазаревићеве уродио плодом. А тиме се потврђује и да је ово остварење добро одабрано за завршницу позоришног програма летњег фестивала у Смедеревској Паланци.

Као и на претходним позоришним догађајима, у летњу башту бископа једва је стала бројна публика, што већ само по себи оправдава да се одмах по завршетку овог, започне са осмишљавањем наредног културног лета, и да посебна пажња поново буде посвећена позоришном сегменту ове манифестације.
В.Ђ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept