(ВИДЕО) ОШ „МИЛИЈА РАКИЋ“ У ЦЕРОВЦУ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ

ОШ „Милија Ракић“ у Церовцу је овог 5. октобра по први пут обележила Дан школе. Тим поводом у сали Дома Културе у Церовцу је приређена Свечана академија коју су припремили ученици ове реномиране сеоске образовне установе.

На почетку присутне ђаке родитеље и госте из других школа и локалне самоуправе је поздравио Милош Маринковић директор школе, потом је приказана позоришна представа, изведен рецитал и наступ фолклораша.

Прва школа у Церовцу основана је 1821.године у  једној помоћној згради у црквеном дворишту и носила је назив “ Школа церовачка ” ( према школском летопису ) .
Била је то једна од најстаријих школа  тадашњег Јасеничког, Орашког и Подунавског среза. У ову школу долазили су ђаци чак и из далеке околине села –  Ратара, Клоке, Башина, Мраморца, Водица, Придворица, Рабровца…
Та је школа изнедрила многе знамените личности : свештенике, лекаре, војсковође, ђенерале … па чак и једног од првих министара просвете.
1860. године школа бива пребачена у центар села где прелази из једне у другу оронулу зграду.
1931. године завршена је зграда у којој се школа и сада налази. Изградњу школе највећим делом
је  финансирао учитељ у пензији из села Клоке Милија Ракић
Милија Ракић није имао деце па је продао читаву своју имовину и новац уложио у изградњу школе у Церовцу. То је страшно разљутило његовог брата који недуго за тим наручује Милијино убиство.
Школа у Церовцу  од тада носи назив “ Милија Ракић ”

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-os-milija-rakic-u-cerovcu-obelezila-dan-skole/