Početna » (ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ КИВОТА СА МОШТИМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА У КОПОРИНУ

(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ КИВОТА СА МОШТИМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА У КОПОРИНУ

У манастиру Kопорину код Велике Плане данас отваране мошти деспота Стефана Лазаревића.

од Паланка данас
0 Коментар

Отварању ковчега са моштима за које се верује да припадају деспоту Стефану Лазаревићу у Манастиру Kопорин код Велике Плане и данас је присуствовало више стотина верника из Поморавља и Шумадије, али и из целе Србије.Доступна историјска грађа наводи на закључак да је манастир Kопорин деспотова задужбина, коју је он подигао између 1402. и 1427. године. Наиме, у манастиру се налази фреска сина цара Лазара и кнегиње Милице на којој је потписан као деспот, а ту титулу је добио када је након Ангорске битке, на повратку у Србију, посетио Цариград.

Више пута Турци су манастир палили и рушили до темеља, а последњи пут обновљен је 1885. године, када је добио садашњи изглед.

Приликом замене подних плоча у храму у току 1977. године, у северозападном углу брода цркве, испод фреске на којој је приказан Деспот Стефан, пронађене су мошти које су биле на дну гробнице.

Након детаљног антрополошког и палеопатолошког прегледа, који је извршио познати антрополог из Лондона Србољуб Живановић, закључено је да се ради о моштима особе чији опис по физичком изгледу, годинама старости и пронађеним ранама одговара сачуваном опису деспота Стефана.

Мошти се откривају два пута годишње – 1. августа, на дан деспотове смрти и 15. августа, на дан преноса моштију деспотовог имењака – светог Стефана Првог великомученика, једног од 12. апостола, по којем су име добили старији син цара Лазара и црква у манастиру Kопорин.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept