среда, мај 29, 2024
Početna » (ВИДЕО) ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЖИВОТ И СТВАРАЛАШТВО УРОША ПРЕДИЋА” У АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

(ВИДЕО) ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЖИВОТ И СТВАРАЛАШТВО УРОША ПРЕДИЋА“ У АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар


У Историјском архиву „Верослава Вељашевић“ отворена је изложба Историјског архива у Панчеву, ауторке Маје Пујин, историчарке уметности и архивисткиње.
Изложбом докумената из својих фондова и збирки, Историјски архив у Панчеву обележио је 70 година од смрти Уроша Предића, једног од највећих српских стваралаца. Поставку чине документи, писма, разгледнице и фотографије које сведоче о животу и раду Уроша Предића.

На отварању се, поред директорке Снежане Савић, обратио и Душан Миловановић, заменик директора Историјског архива у Панчеву, који се осврнуо на историјат и рад Архива у Панчеву.Ауторка Маја Пујин говорила је о овој дивној поставици, која је реализована уз подршку Министарства културе.Изложбу је отворила госпођа Ђурђина Младеновић, заменица председника општине Смедеревска Паланка.

Гости су били из Историјског архива Бела Црква, предвођени директорком Љиљаном Радоњић.

Неколико писама која петорица Предића упућују једни другима, али и мајци Марији, посебно откривају породичну приврженост и топлину, карактеристичне за читаве њихове животе.
Посебну скупину писама чине она која је Урош писао вајарки Вукосави Вуки Велимировић, током њеног боравка у Паризу. Осим докумената која сведоче о његовој заоставштини, посетиоци ће моћи да виде и фотографије према којима је Предић сликао портрете, почев од 1934. године.
Такође, посетиоци ће моћи да погледају и оригинални цртеж Уроша Предића – „Човек с укрштеним прстима“, датован у 1908. годину.Изложба ће бити отворена до 10. маја.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept