среда, април 24, 2024
Početna » (ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ КРАТКИ ФИЛМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА „ЕЛАГАБАЛ-ВЛАДАВИНА ЖЕНА И СУНЦА“

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ КРАТКИ ФИЛМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА „ЕЛАГАБАЛ-ВЛАДАВИНА ЖЕНА И СУНЦА“

од Паланка данас
0 Коментар

Кратки филм „Елагабал – владавина жена и Сунца“ инспирисан је животом римског цара Секста Варија Авита Басијана Елагабала (218 – 222. година) са посебним акцентом на дан његовог погубљења.

Четворогодишња владавина цара Елагабала запамћена је у историји по суровости, покушају верске револуције и остварењу амбиција других, његових најближих.

Доминација жена (бабе, мајке, тетке..) и њихов неспутани утицај на владара и Сенат, пореметила је круту традицију римске стварности. Овај цар никада није био миљеник римског народа због свог источњачког порекла и декадентног начина живота.

Након његовог убиства на престо је постављен од стране бабе Јулије Мезе, млађи брат Александар Север који је у том тренутку имао 14 година као и сам Елагабал када је преузео круну.

У оквиру филма имаћете прилику да се упознате са делом предмета из античке збирке народног музеја у Смедеревској Паланци, а који су временски опредељени у период III-IV века када се одиграва радња ове приче.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept