Početna » (ВИДЕО) ПОНОЋНА ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПАЛАНЦИ

(ВИДЕО) ПОНОЋНА ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар

У поноћ је у цркви Свете Петке у Паланци служена Васкршња литургија којој је присуствовао велики број верника из нашег града.Ускрс или Васкрс (стсл. въскръс, арх. Великден) је хришћански празник којим се прославља Исусово ускрснуће из смрти. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка. То је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе (хеб. пессацх) у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја.
Из теолошке перспективе, Усркс представља најважнији хришћански празник, којим се изражава радост, због коначне победе сина Божијег, над смрти и прогонством. По тумачењу неких протестаната, не Усркс него велики петак представља највећи хришћански празник, зато што се човечанство већ Исусовом смрти а не његовим ускрснућем, ослободило грехова. Али, та теорија негира постојање живота после смрти, пошто Исус по Светом писму, смрт побеђује тек својим ускрснућем. Многи хришћани у томе и виде смисао и значење Ускрса.

Обичаји и симболи

За овај празник у народу су устаљени многи обичаји, који нарочито веселе децу. За тај дан се фарбају јаја, највише црвеном бојом (мада се користе и друге боје), поклањају се јаја и туца се јајима.
Православни хришћани се тог дана поздрављају поздравом “Христос васкрсе!“ на шта се одговара “Ваистину васкрсе!“ (или Христос воскресе – Ваистину воскресе).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept