Početna » (ВИДЕО) ПРАВО ПРОЛЕЋНО ВРЕМЕ У ПАЛАНЦИ ПРВОГ ДАНА НОВЕ ГОДИНЕ-ПУНА БАШТА КАФИЋА

(ВИДЕО) ПРАВО ПРОЛЕЋНО ВРЕМЕ У ПАЛАНЦИ ПРВОГ ДАНА НОВЕ ГОДИНЕ-ПУНА БАШТА КАФИЋА

СРБИЈА је дочекала једну од најтоплијих новогодишњих ноћи, па се тако температура у Паланци до дубоку у ноћ није спуштала испод 10 степени и тек рано ујутро опала је на 8 степени. Јучерашњи дан донео је пролећних 18 степени.

од Паланка данас
0 Коментар

 

И први дан Нове године исти је као јучерашњи. Башта кафића на тргу у Паланци је била препуна оних који су прву кафицу у новој години попили на сунцу у башти.

Србија је под утицајем снажног антициклона, уз веома висок ваздушни притисак, па је време стабилно, суво и ведро. Истовремено, са југозапада се простире висински термички гребен, па са севера Африке преко Медитерана стиже и веома топла ваздушна маса, што условљава праве пролећне температуре усред јануара, написао је метеорлог Ђорђе Ђурић.

И у наставку дана у Србији ће данас бити сунчано и веома топло за ово доба године. Максимална температура у већини предела биће преко 15 степени, на западу Србије и у Београду и до 20 степени. Дуваће слаб југозападни ветар. И данашње температуре одговараће просечним максималним температурама за април месец. С обзиром на то да је просек максималне температуре за почетак јануара у Србији од 1 до 5 степени, температуре ових дана и данас су и за 15 степени више од просека.

Високе су и минималне јутарње температуре, тако да у већини предела изостаје и мраз, осим у котлинама и на југу Србије. И док ће већи део Србије и данас као и јуче имати пролећно време, на југу Србије и у Тимочкој и Неготинској Крајини очекује се задржавање магле током целог дана, уз максималне температуре од 8 до 11 степени.

Врло топло је и на планинама, а планине су у Нову годину ушле без природног снежног покривача. Очекују се температуре на нижим планинама и до 15 степени, а на оним вишим попут Копаоника и до 10 степени.

Идентична синоптичка ситуација очекује се и понедељак. Након јутарњих -2 степена на југу до 6 степени на северу Србије, максимална дневна биће уз сунчано време од 12 до 18 степена, у Београду до 16 степена, уз сунчано време, једино се у магловитим пределима очекује температура од 8 до 11 степени.

Након пролећног почетка 2023. године, уз температуре и до 20 степени, следи постепени пад, али и даље уз натпросечно топло време, па ће у данима за и након Божића бити око 10 степени. Планине ће и даље бити без снега.

Према тренутним прогнозама, могућност да дође до захлађења постојаће након 12. јануара и према средини месеца, на почетку уз повратак температура на просечне за јануар.

Од уторка се очекује нешто више облака и мало свежије време, али ће остати и даље натпросечно топло време. Ујутро се мраз очекује само на југу Србије, уз магловито време. Максимална температура биће углавном од 10 до 15 степени, у Београду до 13. Очекује се углавном умерено или променљиво облачно време, уз сунчане интервале.

Иначе, актуелна синоптичка ситуација донела је пролећно време широм Европе. Осим код нас, температуре од 20 степени бележе се и широм централне и западне Европе, а Варшава је данас са 19-20 степени уз Београд најтоплији главни град у Европи, док је просек за Варшаву испод 0 степени.

Берлин данас бележи 17 степени Целзијуса, а право пролеће преовладава од југа Европе у Медитерана до Балтика на северу и од Атлантика на западу Европе до Русије на истоку Европе. Веома топла ваздушна маса са Медитерана и Атлантика у виду веома топлог југозападног струјања потиснула је ледену далеко на исток, унутар Сибира, али се један део леденог ваздуха задржава над Скандинавијом, уз температуре од -25 степени, док се недалеко јужније у Пољској мери чак +20 степени.

Услед актуелне синоптичке ситуације, да је лето, оваква синоптичка ситуација условила би врео талас са севера Африке и температуре ваздуха од 40 степени широм Европе и нашег подручја.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept