Početna » (ВИДЕО) ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО” У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ПАЛАНЦИ

(ВИДЕО) ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО“ У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар

У Парохијском дому Храма светог Преображења Господњег 30.септембра 2023.године одржана је промоција чувене књиге ,,Српско срце Јоханово“ аутора Веселина Џелетовића, која је до сада преведена на више светских језика и доживела више десетина издања.У току је снимање филма по овом роману у америчкој продукцији. Као заинтересовани потенцијални режисери до сада су се помињали и Емир Кустирица и Никита Михалков.
Тема овог романа г.Џелетовића је погром Срба на Косову, трговина људским органима и праћење трагичних судбина отетих Срба и њихових породица у периоду после бомбардовања НАТОа и рата 1999.године.
Прича посебно прати живот једног таквог, на насилан начин одузетог и и трансплантираног срца косовског Србина Јована, које је стицајем околности завршило у грудима Немца Јохана. Јохана затим, интензивни и живи снови доводе до Косова и сина Јовановог, кога после смрти мајке усваја и прелази у Православље.
На промоцији ове изузетне књиге, публици се прво обратио старешина Храма протонамесник Драган Икић, као и асистент аутора, књижевник Слободан Росић, док је сам аутор, пореклом са Косова, у наставку детаљно и аргументовано говорио о свим страшним искушењима које српски народ доживљава на Косову последњих деценија, о озлоглашеној Жутој кући у којој су отетим Србима хируршки одстрањивали органе и продавали их на западу и о свим погромима које је наш народ претрпео или трпи и данас тамо.
Екранизацијом овог романа, написаног по истинитом догађају, читав свет ће моћи да сазна за ове трагичне догађаје.
Веселин Џелетовић (12. фебруар 1962) члан је Удружења књижевника Србије и IFJ-а (енгл. International federation of journalists; Међународна федерација новинара), председник Удружења писаца „Поета“ и виши стручни сарадник Српске краљевске академије научника и уметника
Носилац је бројних признања и награда
  • Повеља – Краљевски књижевни клуб „Карађорђевић“, 2006.
  • Повеља – Књижевни клуб „Мирослав-Мика Антић“, 2008.
  • Мајсторско писмо – „Српска круна“, Крунски културни центар, 2008.
  • Повеља – Друштво за очување ћирилице и српске културне баштине „Жубор Млаве“ и Домаћа библиотека „Млава“, Петровац на Млави – Велики Поповац, 2009.
  • Признање „Српски витез“ – „Српска круна“, Крунски културни центар, 2009.
  • Специјално признање Академије „Иво Андрић“, за роман „Српско срце Јоханово“, Београд 2010.
  • Орден Централне козачке војске
  • Награда „Матија Бан“ Градске општине Чукарица за 2014. годину
  • Повеља „Свети Сава“ – Књижевног фонда Свети Сава – Пале (19. септембар 2020)
У музичком делу програма, учествовао је етно састав под вођством мср ЕТФ Наташе Миљевић, који је извео неколико косовских песама.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept