Početna » (ВИДЕО) СЕЧЕЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА ЗА СЛАВУ СВЕТИ СТЕФАН У МАНАСТИРУ КОПОРИН

(ВИДЕО) СЕЧЕЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА ЗА СЛАВУ СВЕТИ СТЕФАН У МАНАСТИРУ КОПОРИН

од Паланка данас
0 Коментар
https://youtu.be/qX_PnLXJYpE

 

Манастир Копорин задужбина је деспота Стефана Лазаревића, познатијег у народу као Стефан Високи, сина кнеза Лазара и кнегиње Милице, који је живео од 1376. -1427. године.
У недостатку писаних и других доказа о времену подизања манастира истраживачима је послужио ктиторски портрет на западном зиду цркве изнад гробнице, где је Стефан приказан по први пут са знацима деспотског достојства, круном, скиптром и доламом. По овом се закључило да је подигнут после чувене Ангорске битке 1402. године.

Дуго се сматрало да је деспотов гроб у његовој највећој и најлепшој задужбини, манастиру Манасији, али после вишегодишњег испитивања, потврђена је аутентичност нађених костију у манастиру Копорин. Кивот са моштима отвара се сваке године 1. августа. У 2002. години манастир је обележио VI векова свог постојања.

Манастир Копорин се у народу сматра великом светињом, те га свакодневно посећују појединци и групе. По легенди деспот Стефан је ловио овим крајем и видевши како је обневидели ловачки пас, умивши се у Копоринском потоку, наставио даље да трчи и видевши побољшање опране ране једног војника одлучио да подигне цркву у близини ове лековите воде. Сасвим је могуће да је и он прао и лечио своје ране задобијене у многим биткама и турнирима на којима је учествовао као неприкосновени витез “Змајевог реда“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept