Početna » (ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ “ВОЉА ЗА ЖИВОТОМ” У СТАРОМ СЕЛУ ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

(ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ „ВОЉА ЗА ЖИВОТОМ“ У СТАРОМ СЕЛУ ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

од Паланка данас
0 Коментар
https://youtu.be/A_hvgi7vVI4

У просторијама ,,Kуће Сунца“ у Старом Селу удружење ,,Воља за животом“ обележило је 3. децембар Међународни дан особа са инвалидитетом.

Ово је била прилика да се скрене пажња на проблеме и потребе са којима се особе са инвалидитетом сусрећу.

Радећи континуирано на промоцији равноправности свих грађана, желимо да подигнемо свест о појмовима приступачности и инклузије, како би сви грађани на пођеднак начин остваривали своја права и интересе, испуњавали своје обавезе и били равноправни чланови друштвене заједнице.

Обележавање 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Међународни дан особа са инвалидитетом има за  циљ да промовише оснаживање и помогне у стварању реалних могућности особа са инвалидитетом у њиховом свакодневном сусретању са дискриминацијом, стигматизацијом, сиромаштвом, социјалном искљученошћу и незапосленошћу.

Једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета. Преваленција је већа у земљама у развоју, где особе са инвалидитетом чешће имају нижи степен образовања, лошије здравствене исходе, нижи ниво запослености и веће стопе сиромаштва.

Тема овогодишњег обележавања овог датума носи назив  „Трансформативна решења за инклузивни развој: улога иновација у подстицању приступачног и праведног света“. Промовисањем и  оснаживањем особа са инвалидитетом побољшавамо њихове сопствене капацитете и подржавамо их у постављању сопствених приоритета. Оснаживање укључује улагање у људе у посао, здравље, исхрану, образовање и социјалну заштиту.

Инклузија особа са инвалидитетом је основни услов за поштовање људских права, одрживог развоја и мира и сигурности. Посвећеност остваривању права особа са инвалидитетом није само ствар правде; то је улагање у заједничку будућност. Интегрисани приступ је једини начин да се осигура да особе са инвалидитетом неће бити запостављене.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept