Početna » (ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ “ВОЉА ЗА ЖИВОТОМ” У СТАРОМ СЕЛУ ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

(ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ „ВОЉА ЗА ЖИВОТОМ“ У СТАРОМ СЕЛУ ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

од Паланка данас
0 Коментар

У просторијама ,,Kуће Сунца“ у Старом Селу удружење ,,Воља за животом“ обележило је 3. децембар Међународни дан особа са инвалидитетом.

Ово је била прилика да се скрене пажња на проблеме и потребе са којима се особе са инвалидитетом сусрећу.

Радећи континуирано на промоцији равноправности свих грађана, желимо да подигнемо свест о појмовима приступачности и инклузије, како би сви грађани на пођеднак начин остваривали своја права и интересе, испуњавали своје обавезе и били равноправни чланови друштвене заједнице.

Обележавање 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Међународни дан особа са инвалидитетом има за  циљ да промовише оснаживање и помогне у стварању реалних могућности особа са инвалидитетом у њиховом свакодневном сусретању са дискриминацијом, стигматизацијом, сиромаштвом, социјалном искљученошћу и незапосленошћу.

Једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета. Преваленција је већа у земљама у развоју, где особе са инвалидитетом чешће имају нижи степен образовања, лошије здравствене исходе, нижи ниво запослености и веће стопе сиромаштва.

Тема овогодишњег обележавања овог датума носи назив  „Трансформативна решења за инклузивни развој: улога иновација у подстицању приступачног и праведног света“. Промовисањем и  оснаживањем особа са инвалидитетом побољшавамо њихове сопствене капацитете и подржавамо их у постављању сопствених приоритета. Оснаживање укључује улагање у људе у посао, здравље, исхрану, образовање и социјалну заштиту.

Инклузија особа са инвалидитетом је основни услов за поштовање људских права, одрживог развоја и мира и сигурности. Посвећеност остваривању права особа са инвалидитетом није само ствар правде; то је улагање у заједничку будућност. Интегрисани приступ је једини начин да се осигура да особе са инвалидитетом неће бити запостављене.

 

Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept